În fiecare an, pe 22 martie, lumea întreagă celebrează Ziua Apei, sărbătoare ce va fi marcată şi la Oradea, sâmbătă, prin două acţiuni de voluntariat la care este invitat să participe orice orădean.

Astfel, începând cu ora 9, un grup de 10-15 tineri vor face curăţenie pe malurile Crişului Repede, pe tronsonul dintre podurile Ferdinand şi Sovata. Tinerii au între 24 şi 38 de ani şi pur şi simplu au decis că vor să facă ceva pentru oraş.

"Eu trec zilnic pe malul Crişului, pe jos sau cu bicicleta, şi nu-mi place să văd PET-uri, cârpe prinse în vegetaţia de pe mal. Este o imagine neplăcută şi nu mă duc pe mal ca să îmi fie ruşine. Omul a făcut mizerie, omul trebuie să facă şi curăţenie", a declarat pentru BIHOREANUL Alina Balog, unul din iniţiatorii acţiunii.

Voluntarii grupului sunt toţi prieteni sau colegi şi vor pur şi simplu să nu mai aştepte ca cineva să cureţe malurile. "Şi la noi acasă facem mereu curăţenie, chiar dacă se face iar mizerie", a mai spus Alina.

Tinerii îndeamnă orice orădean dornic să facă ceva pentru oraş să li se alăture, locul de întâlnire fiind lângă Primărie, la ora 9. Voluntarii vor primi saci în care să strângă gunoaiele de la ABA Crişuri şi Primărie, iar municipalitatea va asigura şi transportul gunoaielor adunate.

Tot sâmbătă, şi Peţa va fi în sărbătoare. La iniţiativa ONG-urilor Life Tineret, Cercetaşii României - Centrul Local Oradea, Ecotop şi Learning Communities, Ziua Apei va fi sărbătorită cu plantări de puieţi de arbori şi cu curăţenie pe malul pârâului. Orice orădean este invitat să participe la acţiunea de voluntariat ce va începe tot la ora 9, de la statuia lui Dimitrie Cantemir. În total, vor fi plantaţi 60 de puieţi, iar cei care doresc să se implice ca voluntari sunta rugaţi să-şi anunţe participarea prin e-mail la fundatialifetineret@gmail.com sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Acţiunea de plantări face parte din proiectul "Cărarea Verde Ovidiu", un proiect de amenajare a malurilor Peţei între podurile de pe străzile Ronald Regan (fosta Vaporului) şi Ion Bradu (după Praktiker), pe o suprafaţă de 2,7 kilometri. Proiectul, iniţiat de ONG-urile de mediu, presupune crearea unei zone de biodiversitate, unde fauna şi flora să fie protejate.

Tot cu ocazia Zilei Apei, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a organizat, în această săptămână, mai multe întâlniri cu elevii orădeni, pentru a le explica importanţa apei.