Atât pentru că numărul intervenţiilor pompierilor şi echipajelor SMURD a crescut anul trecut, cât şi din dorinţa de a face misiunile de urgenţă mai eficiente, şeful ISU Crişana, Sorin Caba, vrea să construiască în curtea unităţii un dispecerat integrat pentru situaţii de urgenţă, în care medici, pompieri, poliţişti şi jandarmi să lucreze laolaltă. De asemenea, Caba a anunţat că vrea să construiască la Sântion şi un centru de pregătire a pompierilor.

Cele două planuri au fost anunţate de inspectorul şef al ISU Crişana joi, într-o conferinţă de presă, în care a prezentat bilanţul inspectoratului pentru anul 2016 şi planurile pentru 2017.

Potrivit lui Caba, dispeceratul integrat ar urma să fie ridicat, pe o structură uşoară, chiar în curtea ISU Crişana, deasupra garajelor, construcţia nouă urmând să aibă o suprafaţă de aproape 900 mp.

"Inspectoratul nostru a fost printre primele din ţară care a reuşit să extindă dispeceratul pompierilor prin includerea în acesta a colegilor din UPU – SMURD şi ulterior a colegilor din Ambulanţă. Lucrăm de ani buni într-un colectiv extins şi ne dorim să ajungem până la acea normalitate care să ne permită gestionarea situaţiilor de urgenţă în comun cu colegii de la Poliţie şi de la Jandarmerie", a declarat Caba, joi, într-o conferinţă de presă. Aşadar, dacă acum în dispecerat lucrează angajaţi ai ISU Crişana, SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, în noul dispecerat integrat ar urma să se alăture şi angajaţi ai inspectoratelor de Poliţie şi Jandarmerie.

Construcţia ar costa circa 500.000 de euro, după estimările inspectorului şef, iar deocamdată nu se ştie din ce bani ar putea fi plătită. Cert este că, a spus Caba, reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor s-au arătat interesaţi de proiect şi dornici să-l susţină. Este posibil, totodată, ca dispeceratul să fie înfiinţat printr-un proiect european.

Tot cu bani europeni Caba vrea să construiască, împreună cu Fundaţia SARTISS şi pompierii din Hajdu-Bihar, un centru de pregătire a pompierilor, la Sântion, unde există în prezent un centru de pregătire a medicilor SMURD. Şi valoarea acestuia este estimată tot la 500.000 de euro, însă cert este că acest proiect va fi depus spre finanţare în programul Ro-Hu.

Mai multe intervenţii

Sorin Caba a mai precizat, joi, că în 2016 echipajele ISU Crişana au avut o medie de 27 de intervenţii pe zi, în creştere faţă de anul anterior, când erau 25 de intervenţii pe zi.

În total, în 2016, echipajele ISU au fost chemate la 10.010 evenimente, din care 8.696 au necesitat intervenţia SMURD.

Potrivit raportului ISU, anul trecut în Bihor au avut loc 309 incendii, 165 incendii de vegetaţie uscată şi altele, 419 alte situaţii de urgenţă, 129 de intervenţii pentru asistenţa persoanelor, 43 de alte intervenţii, 33 de operaţiuni de salvare de animale, 38 misiuni de asigurare/supraveghere zonă. 46% din incendiile de anul trecut au avut loc în mediul urban, iar 54% în mediul rural.

Caba a precizat că a crescut şi numărul incendiilor din locuinţe, cel mai probabil din cauza iernii mai reci decât în alţi ani. "Cauza principală sunt instalaţiile de încălzire. Utilizarea acestora în exces sau cu anumite probleme au creat premisele", a precizat şeful ISU Crişana.

Raportat la numărul total de incendii, cele mai multe au fost cauzate de instalaţii electrice defecte, improvizate sau lăsate sub tensiune şi nesupravegheate (101), coşuri de fum defecte sau necurăţate (56), fumat (26), foc deschis (21), respectiv acţiune intenţionată (18). Totodată, incendiile izbucnite anul trecut în Bihor au dus la moartea a patru persoane, rănirea a altor 16 şi salvarea a 28 de victime.

Şi intervenţiile SMURD au fost mai multe în 2016, cu o zecime, ajungându-se la o medie de 23,8 intervenţii pe zi.