În şedinţa de luni, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2017, adică toate obiectivele asumate de rector şi întreaga conducere executivă a instituţiei.

Printre altele, documentul prevede reactualizarea Cartei universitare, autorizarea de noi domenii de doctorat, diversificarea ofertei educaţionale în limba engleză pentru studenţii străini şi creşterea numărului de articole publicate în reviste cotate ISI. De asemenea, planul mai precizează că trebuie continuate demersurile pentru înfiinţarea unui Muzeu al Universităţii şi continuarea pregătirii lucrării "Istoria Universităţii din Oradea".

Şantiere peste tot

În acest an, în Universitate ar urma să se deschidă şi mai multe şantiere. Planul prevede lucrări de reabilitare la Facultatea de Medicină şi Farmacie, serios degradată, atât în exterior, cât şi în interior, a bazei sportive, a fostei biblioteci studenţeşti, a bazei Gaudeamus de la Stâna de Vale, dar şi amenajarea unul laborator de Gastrotehnie-Gastronomie şi Tehnologii la Facultatea de Protecţia Mediului ori continuarea lucrărilor la Facultatea de Arte (capătul campusului spre cartierul Europa).

Totodată, în acest an, Universitatea va achiziţiona serviciile de proiectare rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Aşa cum şi BIHOREANUL a arătat, niciuna din facultăţile din campus nu are astfel de facilităţi, de altfel obligatorii.

De asemenea, Universitatea ar mai trebui să realizeze proiectul tehnic pentru "Smart-Campus", o promisiune care s-a regăsit în programul cu care a rectorul Constantin Bungău a câştigat al doilea mandat la conducerea instituţiei.

Eşecuri din 2016

În aceeaşi şedinţă de luni, senatorii Universităţii au luat cunoştinţă şi de modul în care conducerea executivă a instituţiei a îndeplinit misiunile prevăzute în planul operaţional din 2016.

Cele mai multe obiective neîndeplinite sunt taman cele de investiţii care se regăsesc şi în planul din acest an. În 2016, ele nu au fost realizate din lipsă de fonduri şi nu ar fi exclus ca nici în acest an multe din ele să nu se înfăptuiască.

Un obiectiv nerealizat anul trecut este şi evaluarea necesităţilor academice, socio-emoţionale şi de carieră ale studenţilor, care trebuia să se concretizeze prin aplicarea unor chestionare tinerilor care învaţă în facultăţile orădene. Din motive neexplicate, aceste chestionare nu au mai fost efectuate.

De asemenea, conducerea Universităţii a mai dorit anul trecut să introducă un "Card al studentului", instrument care să le asigure tinerilor diferite facilităţi, dar nici acest obiectiv nu a fost îndeplinit.