Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile.

RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!

Plastic pe categorii

De la invenția lui din 1907, plasticul a evoluat, așa că în prezent pe piața globală există mai multe tipuri de astfel de material, șase dintre ele fiind cele mai răspândite. Categoria căreia aparțin este, de regulă, indicată cu o cifră inscripționată într-un triunghi imprimat pe obiect. Cu cât numărul este mai mare, cu atât reciclarea este mai complicată, pentru că presupune un proces tehnologic mai greoi.

Materialele plastice de tip 1 sunt cunoscutele PET-uri (polietilenă tereftalată), folosite cel mai adesea pentru îmbutelierea băuturilor, cele din categoria 2 sunt HDPE (polietilenă de mare densitate), 3 - PVC (policlorură de vinil), 4 - LDPE (polietilenă de joasă densitate), 5 -  PP (polipropilenă), 6 - PS (polistiren). Cele care au imprimată cifra 7 fac parte din alte categorii, nereciclabile.

Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este. De regulă, cutiile cu săpun lichid, șampon, gel de duș ori alte cosmetice sunt HDPE, așa că pot fi reciclate. În schimb, ghivecele sau periile sunt din polipropilenă, pe care puține fabrici din lume o poate descompune.

Sacul galben... colorat!

O condiție pentru reciclarea plasticului este colectarea separată. Dacă au rămas fără saci galbeni în care să arunce aceste deșeuri, orădenii trebuie să știe că au la îndemână o soluție foarte simplă: pot folosi orice sac transparent! 

Sacii galbeni marcați cu însemnele operatorului RER Vest se pot achiziționa de la sediul firmei (str. Tudor Vladimirescu nr. 79), dar totodată în marile magazine există saci galbeni fără nicio inscripție, de diferite dimensiuni, pe care muncitorii îi ridică fără probleme.

„Orădenii pot arunca deșeurile reciclabile în orice tip de sac, cu condiția să fie transparent, ca să le permită colegilor noștri să identifice deșeurile ca fiind conforme, adică din plastic, hârtie, carton sau metal”, a transmis operatorul RER Vest. 

Așadar, soluții sunt, interes trebuie doar să existe! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!