Aveţi restanţe la factura de apă, încălzire sau gunoi? Plătiţi-le rapid, altfel vă puteţi trezi executaţi silit!

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost modificată, aşa că de-acum înainte facturile aferente acestor servicii sunt considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor poate duce automat la executare, fără a mai fi necesar un proces în instanţă pentru acest demers.

Fără apărare

Legea nr. 225/2016, care completează şi modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a intrat în vigoare la finalul lunii noiembrie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Modificările nu sunt multe, însă îi vizează pe toţi clienţii, persoane fizice sau juridice, ai societăţilor de utilităţi publice: de alimentare cu apă, de canalizare, de termoficare şi de salubritate. Acum, legea prevede că "factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu". Asta înseamnă că restanţierii pot fi executaţi silit fără a mai avea şansa să se apere în faţa judecătorilor.

Până acum, ca să-şi recupereze banii de la datornici, o societate de servicii de utilităţi publice trebuia să deschidă un proces în instanţă, la finalul căruia, dacă judecătorul constata că într-adevăr datoria există şi trebuie plătită, admitea cererea şi emitea un titlu executoriu. În baza acestei hotărâri, societatea se adresa unui executor judecătoresc, care la rândul său trebuia să obţină tot de la un judecător încuviinţarea executării şi abia apoi putea începe recuperarea datoriei. Întregul demers putea dura chiar şi ani de zile...

Mai rapid

Graţie noii legi, societăţile au scăpat de procesele contra datornicilor. "Titlul executoriu este direct factura. Astfel, nu mai este necesar un proces, ci societatea se adresează direct unui executor judecătoresc", explică executorul Andrei Beiuşan. În continuare, executorul va trebui să obţină în instanţă încuviinţarea executării silite, care este de fapt recunoaşterea datoriei existente, însă această procedură este una simplă şi scurtă. "După ce a obţinut încheierea judecătorească pentru încuviinţare, executorul poate demara executarea silită", arată Beiuşan. Asta înseamnă că poate pune poprire pe contul bancar al datornicului sau chiar să-i scoată la vânzare proprietăţile.

Dacă în cazul datornicilor persoane fizice recuperarea creanţelor pare simplă, situaţia se complică atunci când vine vorba de asociaţiile de proprietari, care în majoritatea oraşelor sunt cei mai mari datornici la societăţile de servicii comunitare. De cele mai multe ori fără imobile în proprietate şi fără bani în conturi, întrucât încasează banii în numerar de la locatari, asociaţiile vor fi executate silit degeaba.

Ruşinarea, cel mai bun executor

Julianna Pănoiu, directorul economic al Companiei de Apă OradeaReprezentanţii societăţilor de utilităţi publice din Oradea salută noua lege. "Această modificare legislativă este utilă, ne scuteşte de procese", spune Julianna Pănoiu (foto), directorul economic al Companiei de Apă Oradea. Însă, precizează aceasta, CAO nu are probleme deosebite la încasările de facturi. "Avem puţine asociaţii cu debite mai mari de 2-3 luni, iar când se întâmplă asta, afişăm un anunţ în aceste blocuri, ca să ştie şi locatarii. De regulă, urmarea este că asociaţia plăteşte", explică Pănoiu.

Aceeaşi tactică o aplică şi conducerea RER Ecologic Service, operatorul licenţiat de salubritate din municipiu. "Am avut câteva asociaţii cu datorii mari, iar luna trecută am decis să tipărim flyere pe care le-am pus în fiecare căsuţă poştală din aceste asociaţii şi prin care am informat locuitorii despre datorii. Ulterior, asociaţiile au plătit", spune Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing în cadrul RER Ecologic Service Oradea.

Când această metodă nu se va mai dovedi suficientă, cu siguranţă societăţile vor găsi rapid executorii care să-i facă pe datornici să plătească...