În situaţia în care suntem amendaţi printr-un proces-verbal de contravenţie, avem două posibilităţi: fie achităm amenda, fie contestăm procesul-verbal. Ambele variante au atât avantaje cât şi dezavantaje.

Astfel, în situaţia în care ne recunoaştem vina sau dacă amenda este prea mică să justifice cheltuieli cu un proces de contestare a ei, e indicat să o achităm. Trebuie menţionat faptul că, în cazul unor tipuri de amenzi expres prevăzute de lege (cum ar fi spre exemplu amenzile rutiere) putem plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal.

Aceasta înseamnă că, spre exemplu, dacă fapta comisă se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 de lei, iar persoanei i s-a aplicat amenda de 1.000 lei, ea va putea achita în 48 de ore, jumătate din minim (adică 250 de lei) şi nu jumătate din amenda aplicată de 1.000 lei (adică 500 lei).

În situaţia amenzilor unde legea nu acordă această facilitate (spre exemplu amenzile aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice) persoana amendată trebuie să achite suma cu care a fost efectiv amendată (adică, conform exemplului de mai sus 1.000 lei).

Dacă se contestă amenda în instanţă iar plângerea este respinsă de judecători, persoana va trebui să achite amenda înscrisă pe procesul-verbal. În situaţia în care nu se achită această amendă, ea va fi transmisă organelor fiscale pentru punerea în executare. Practic, amenzile contravenţionale vor fi executate de organele fiscale la fel ca orice altă datorie (spre exemplu impozit) la buget.

Atenţie!

În majoritatea cazurilor, organele fiscale (primăriile) nu pornesc procedura de executare a acestor amenzi ci pur şi simplu aşteaptă ca persoana respectivă să efectueze tranzacţii care să fie înscrise în evidenţa fiscală (vânzări de imobile sau autoturisme) sau să îşi achite impozitul pe proprietăţi, condiţionând aceste operaţiuni de plata amenzilor care apar în evidenţa lor. Ca atare, deşi la prima vedere s-ar părea că am putea scăpa de achitarea amenzii, în realitate, mai devreme sau mai târziu vom fi constrânşi să o achităm în situaţii nu tocmai plăcute.

Reţineţi!

În situaţia în care nu se achită amenda, organele statului au la îndemână şi posibilitatea de a solicita judecătoriei transformarea acesteia în muncă în folosul comunităţii.