Zeci de platani şi frasini din Oradea s-au îmbolnăvit. În plină vară, frunzele li s-au uscat şi au căzut, aşa cum au sesizat şi orădenii care locuiesc pe strada Sf. Apostol Andrei, unde există un aliniament de platani.

Specialiştii Oficiului Fitosanitar din cadrul Direcţiei Agricole Bihor au stabilit că arborii au fost atacaţi de dăunătorul Corythuca Ciliata, boală cunoscută şi sub numele de „Tigrul platanului”, favorizată şi de seceta persistentă, precum şi de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

Drept urmare, Primăria a cerut firmei răspunzătoare de operaţiunile de dezinfecţie-dezinsecţie, Romprest, să aplice tratamentele fitosanitare indicate de specialişti pentru a salva copacii.

De asemenea, Oficiul Fitosanitar a recomandat municipalităţii să cureţe spaţiile verzi din jurul acestor arbori şi chiar să ardă toate frunzele căzute, pentru a se asigura că elimină dăunătorul. Specialiştii au afirmat, de asemenea, că îmbolnăvirea nu are nicio legătură cu toaletările făcute în primăvară.