Din această primăvară, regulile salubrităţii locale se vor schimba semnificativ. Orădenii nu vor mai plăti un tarif fix, pe persoană, ci unul dependent de volumul de deşeuri aruncate.

Primăria vrea să facă această schimbare pentru a determina locuitorii urbei să colecteze selectiv deşeurile. Nu de alta, dar dacă oraşul va continua să arunce la halda de deşeuri la fel de multe gunoaie ca până acum, salubritatea va deveni un serviciu tot mai scump...

"Avem o problemă"

Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice a PrimărieiAnunţul că municipalitatea va introduce un sistem de plată a deşeurilor menajere după volum, şi nu după persoană ca în prezent, a fost făcut de şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea (foto). "Pregătim schimbarea sistemului de plată a gunoiului pe unitate de volum. Vom începe cu un cartier pilot, cel mai probabil din primăvară", a declarat Ghitea, într-o conferinţă de presă.

Noul sistem de plată va fi introdus pentru a determina orădenii să colecteze deşeurile selectiv. "Avem o problemă cu respectarea de către cetăţeni a unei reguli simple: culoarea galbenă - fracţie reciclabilă, culoarea neagră - fracţie umedă. Va trebui să luăm măsuri", a explicat Ghitea. Directorul s-a referit la faptul că mulţi orădeni încă nu respectă regula colectării selective, care presupune să arunce resturile menajere doar în containerele ori pubelele de culoare neagră, iar pe cele care pot fi reciclate (PET-uri, sticle, cartoane, hârtii, doze de aluminiu, metal, tetrapak-uri, etc.) în sacii galbeni sau containerele cu capace de aceeaşi culoare, ori în igluurile anume amplasate prin oraş.

Nu selectezi, plăteşti!

Prin introducerea noului sistem, orădenii care colectează selectiv vor plăti mai puţin decât cei care nu fac acest lucru. Asta pentru că, la fel ca acum, colectarea şi transportul fracţiei uscate se va face gratuit de către operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. "Trebuie să stimulăm orădeanul care colectează selectiv. Propunerea noastră e ca tarifele pe fracţia uscată să fie zero, iar pe celelalte să le majorăm. În felul acesta o să-i penalizăm pe cei care nu se conformează", a afirmat Ghitea.

Deşi pare drastică, măsura e cât se poate de necesară. Conform directivelor europene, până în anul 2020 România trebuie să recicleze jumătate din deşeurile pe care le produce. Pentru a atinge obiectivul, din acest an Ministerul Mediului a impus două noutăţi, ambele costisitoare: cea dintâi este o taxă de 80 lei pe tona de deşeuri menajere plătibilă de fiecare operator al depozitelor ecologice către Administraţia Fondului pentru Mediu, iar cea de-a doua prevede schimbarea ţintelor de colectare selectivă. Mai precis, primăriile care nu reduc în fiecare an cu câte 15% cantitatea de deşeuri menajere pe care o aruncă plătesc câte 100 lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste ţintă.

Din acest motiv, Primăria orădeană a trebuit să plătească luna trecută, pentru gunoaiele aruncate în 2016, o aşa-numită contribuţie de 301.700 lei, sumă cu care ar fi putut achita, de pildă, amenajarea a patru noi platforme subterane pentru colectarea deşeurilor.

Singura soluţie

În concluzie, e clar că deşeurile sunt tot mai scumpe şi doar reciclarea poate reduce costurile de colectare şi depozitare. Cum anume se va face, însă, în mod concret tarifarea pe volum încă nu se ştie, o decizie urmând să fie luată în comun de Primărie şi RER Ecologic Service. Alături de Eco Bihor, administratorul depozitului de deşeuri, se caută şi alte soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului local de salubritate.

De asemenea, deocamdată nu a fost stabilit cartierul pilot în care va fi testată tarifarea pe volum. Toate aceste detalii vor fi puse la punct în perioada următoare şi comunicate publicului. Cert e că fiecare orădean va trebui să se obişnuiască rapid cu regulile colectării selective. Doar aşa va rămâne cu mai mulţi bani în buzunar...


ARUNCAŢI AICI!
Investiţii pentru orădeni

Pe lângă schimbările în modul de tarifare al deşeurilor, RER Ecologic Service va implementa în acest an încă o nouă facilitate pentru toţi orădenii. Pe un teren situat între strada Thurzo Sandor şi şoseaua de centură, operatorul de salubritate va amenaja un punct de colectare a deşeurilor voluminoase unde localnicii vor putea depune, gratuit, piese de mobilier şi alte obiecte voluminoase la care doresc să renunţe, dar pe care nu le pot arunca efectiv la tomberon.


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei de a introduce plata la volum a deşeurilor, astfel încât fiecare cetăţean să plătească strict pentru gunoaiele aruncate?

Cred că este o soluţie bună, dar depinde de cât anume vor costa gunoaiele pe care le vom arunca. Şi să nu ceară mult pentru deşeurile reciclabile.

Cornel Anton

O idee proastă. Cine va stabili volumul? Mai bine ar da mai mulţi saci galbeni oamenilor, că ar colecta selectiv şi poate s-ar reduce şi costurile.

Georgeta Petca

Cred că va fi degeaba, căci ţine de educaţie. Eu de 10 ani strivesc PET-urile şi le pun în tomberonul galben, dar vecinii nu fac la fel.

Dan Roman

Nu mi se pare corect. Eu sunt de bună credinţă, selectez gunoaiele, dar alţii, vecini de la alte blocuri, nu. Şi nu pot fi monitorizaţi individual.

Anica Glitia

Cred că mai bine ar fi să ne dea şi la case pubele galbene, în loc de saci. Ar fi mai eficient şi s-ar colecta separat mai multe deşeuri.

Ştefan

Foarte bine. Acum sunt în Elveţia, unde pet-urile se duc la tomberoane speciale, iar gunoaiele menajere se taxează în funcţie de numărul de saci.

Aurica Bora