Poliţiştii orădeni au organizat, sâmbătă seara, câteva filtre pe străzile oraşului, pentru a verifica dacă localnicii respectă noile restricţii de circulaţie pe timp de noapte (între orele 20 şi 05). Au descoperit că orădenii care ies seara din case sunt, în bună măsură, cei vaccinaţi cu schema completă anti-Covid, acest lucru fiind verificat de agenţi prin scanarea codurilor QR ale certificatelor digitale, cu ajutorul aplicaţiei specifice. 

Liber pentru vaccinaţi

Sâmbătă seara, filtrele au fost organizate în zone ca Bulevardul Decebal (lângă Emanuel), strada Sucevei (în apropiere de Karaviem) sau pe strada Traian Moşoiu, în apropiere de Parcul 1 Decembrie, iar jurnaliştii locali au fost invitaţi să asiste la acţiune. 

După ora 20, agenţii au oprit mai multe maşini, au legitimat pasagerii şi le-au cerut acestora să prezinte fie dovada vaccinării (căci persoanele vaccinate cu schema completă nu trebuie să respecte "carantina" de noapte), fie adeverinţe de la angajatori sau declaraţii pe proprie răspundere care să ateste unul dintre cazurile exceptate de la restricţiile de noapte (deplasarea spre sau de la locul de muncă, deplasarea pentru asistenţă medicală, călătorie cu avionul, trenul sau autocarul care se suprapune cu perioada carantinei de noapte, lucru care trebuie dovedit şi prin existenţa unui bilet, deplasarea pentru motive întemeiate ca: îngrijirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi). 

Cei mai mulţi dintre orădenii opriţi de poliţişti au prezentat, pe telefoanele mobile, codurile QR ale certificatelor digitale de vaccinare. Acestea au fost verificate de poliţişti cu ajutorul aplicaţiei specifice a STS. După scanare, aplicaţia indică dacă persoana respectivă a fost vaccinată şi dacă au trecut 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de ser sau primeia, în cazul serului Johnson&Johnson. 

Pregătiţi cu codurile QR

"Concluzia acţiunii din această seară este că valorile de trafic (n.r. – după ora 20) sunt scăzute şi cetăţenii care au fost identificaţi în trafic de către poliţiştii orădeni au prezentat în cea mai mare parte certificatul verde în format electronic, existând însă şi unele situaţii în care motivul deplasării a fost justificat de interes profesional sau nevoia de asistenţă medicală, nefiind întâlnite cazuri de încălcare a legislaţiei în vigoare", le-a declarat, la final, jurnaliştilor comisarul Cristian Stanciu, şeful Poliţiei Municipiului Oradea. 

Potrivit acestuia, Poliţia Oradea acţionează în fiecare zi în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor cu Covid-19. 

Din 16 octombrie, în Oradea au intrat în vigoare restricţiile instituite pentru localităţile în care incidenţa Covid este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. Astfel, restricţiile pe perioada nopţii, adică interzicerea deplasării între orele 20 şi 05, sunt valabile nu doar pentru weekend, ci în fiecare seară. Mai mult, operatorii economici pot să-şi ţină afacerile deschise doar până la ora 22, însă pot livra la domiciliu şi în afara acestui interval. Citeşte detalii pe această temă, aici!

Şi amenzi... 

Pe de altă parte, în urma tuturor acţiunilor de control care au avut loc sâmbătă în judeţul Bihor, deci nu doar sâmbătă seara, în Oradea, poliţiştii au aplicat mai multe amenzi. Acţiunile au avut loc alături de reprezentanţi ai altor instituţii de control, cum ar fi Jandarmeria, ISU Crişana, Poliţia Locală, DSVSA, Protecţia Consumatorilor, DSP şi ITM. 

"În cadrul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 6.081 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 81 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări şi autogări. De asemenea, au fost verificate 57 de mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport public în comun", se arată într-o informare transmisă duminică de reprezentanţii IPJ Bihor. 

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 100 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 6.500 de lei. 

Dintre acestea, 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, din care 5 cu amendă şi 53 cu avertisment, 38 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.000 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, din care 3 cu amendă şi 35 cu avertisment, iar patru sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.