Ploile din ultima zi fac pagube în Bihor. În prima parte a zilei de vineri, pompierii bihoreni au intervenit în mai multe localități, inclusiv în Băile Felix, pentru a scoate apa din curți și subsoluri.

Potrivit lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, în cursul dimineții, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unei pensiuni situate în Băile Felix și al unui hotel din Aleșd.

În jurul prânzului, pompierii Stației Aleșd au acționat și pentru evacuarea apei din curtea unei gospodării din localitate.

Misiuni similare au avut loc și în alte zone din județ. Pompierii Stației Săcueni au avut de lucru în Diosig (video jos), unde, în jurul orei 14 activau pentru evacuarea apei din curțile a 3 gospodării.

Cel mai probabil asemenea intervenții vor mai avea loc în următoarele ore în județ dată fiind prognoza meteo.

După cum BIHOREANUL a mai scris, județul Bihor este vizat de un cod roșu hidrologic, valabil până vineri seară la ora 24. De asemenea, județul se află și sub incidența unui cod portocaliu hidrologic, valabil până duminică, 3 decembrie, ora 12, dar și al unui cod galben meteorologic, până vineri seară.

„În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu hidrologic a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” a fost activată grupa operativă și au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase”, a precizat lt. col. Camelia Roșca.

Reprezentanta ISU a mai afirmat că evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, iar echipajele de pompieri acționează în  teren pentru monitorizarea situației în zonele cu pericol de inundație și pentru  gestionarea evenimentelor generate de ploile abundente.

Potrivit meteorologilor, până vineri seară la ora 21, îCrișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă în general de 25...40 l/mp.

Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55...60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80...100 km/h”, arată ANM.

Intensificări ale vântului vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.


Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!