Acţiunea de desecretizare a acordului petrolier încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania canadiană East West Petroleum pentru perimetrul EX3 Băile Felix ar fi doar "o acţiune de imagine", susţine Marton Attila, unul dintre reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară Bihor.

"Eu am parcurs tot documentul şi nu pot decât să constat că acţiunea de ieri a fost una de imagine a prefectului Claudiu Pop. Le-a spus celor de la Bucureşti că nu mai reuşeşte să-i vrăjească pe bihoreni şi i-a chemat alături de el", a declarat, vineri, Marton, într-o conferinţă de presă.

Reprezentantul PMP Bihor a subliniat faptul că, în ciuda asigurărilor date "pe gură", în documentul prezentat joi în conferinţă de presă de prefectul Claudiu Pop şi de preşedintele ANRM Gheorghe Duţu, nu se precizează concret că în perimetrul Băile Felix se vor explora strict hidrocarburi convenţionale.

"Ce arată acordul petrolier desecretizat? În materialele de presă scrie că se vor explora doar gazele convenţionale. În schimb, nicăieri n-am găsit în document ceva explicit în acest sens. Nici nu există noţiunile de hidrocarburi convenţionale şi neconvenţionale", a mai afirmat Marton.

Pe de altă parte, însă, PMP-istul s-a arătat îngrijorat că, în schimb, acordul petrolier permite companiei să facă exploatare experimentală şi să exporte gazele extrase.

"În acest acord găsim toate lucrurile de care ne-am temut. Şi anume, titularul are voie, în faza de explorare, să facă exploatare experimentală. De asemenea, titularul dispune asupra cantităţilor cei revin inclusiv să le exporte. Aşadar, mitul ieftinirii gazului în România dispare. Poveştile de succes din SUA sunt valabile pentru că acolo guvernul american a interzis exportul", a mai spus acesta.