Attila Marton, unul dintre reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară Bihor, a lansat miercuri o invitaţie către toţi primarii localităţilor ameninţate de exploatările de gaze de şist, cuprinse în perimetrul EX3, de a se alătura acţiunii intentate în justiţie de formaţiunea politică.

"Domnul primar Bolojan şi domnul primar Popuş au trimis o adresă Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale prin care cer scoaterea din perimetrul EX3 Băile Felix a localităţilor Oradea şi Sînmartin. După ce am citit adresele am constatat că practic aceleaşi lucruri le-am spus şi noi în decembrie. Atunci am fost puşi în paranteze...", a spus Marton Attila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Marton nu este convins că adresa semnată de cei doi edili poate avea rezultate. "Cum acordul petrolier a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, inclusiv cu hărţile perimetrelor, cine va mai fi de acord cu renegocierea acestora? În plus, ce ne facem cu celelalte localităţi din perimetru?", a mai spus Marton Attila.

O acţiune mai eficientă ar fi, în opinia sa, ca primarii să facă cereri de intervenţie în dosarul aflat deja pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (70/1/2014), în care PMP Bihor cere aularea în Contencios Administrativ a Hotărârii 87 din 2013.

"Haideţi să ne adunăm, să facem o acţiune comună pentru salvarea acestei văi a Crişului Repede, de la Aleşd până la Oradea. Le vom trimite invitaţii, inclusiv domnului Bolojan şi domnului Popuş, să facă cereri de intervenţie în acest dosar. E mult mai probabil să câştigăm aşa şi să obţinem anularea acestui HG", a adăugat PMP-istul. Acesta a adăugat, însă, că în cazul în care nu doresc să se asocieze cu PMP Bihor, edilii sunt invitaţi ca măcar să ceară şi ei, separat, în instanţă, anularea acestei Hotărâri de Guvern.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Sorin Borza şi Rodica Ardelean, reprezentanţii Fundaţiei Mişcarea Populară, au prezentat o scrisoare deschisă pe care au înaintat-o conducerii centrale a partidului, mai exact lui Marin Preda, prin care îşi arată nemulţumirea - fără a da însă nume - faţă de primirea în partid a fostului deputat PNL Marin Anton, cunoscut ca traseist în lumea politică, fapt care a dus şi la demisia din formaţiune a lui Adrian Papahagi, unul dintre liderii acesteia.