Concursul Internaţional Pneumobil, organizat de Bosch Rexroth, este o competiţie pentru studenţi ce constă în proiectarea şi construirea unui autovehicul pneumatic. Ediţia din acest an s-a desfăşurat, sâmbătă, în Eger, Ungaria, şi a reunit 35 de echipe, dintre care 7 româneşti.

Universitatea din Oradea a fost reprezentată de 3 echipe: Lotus (formată din studenţii Libus Lorant, Koka Janos, Vlad Maghiar şi Marius Mnerea, coordonaţi de profesorul Dinu Fodor), Felix (cu studenţii Mihnea Popa, Sorin Lapoşan, Olivian Sabou, Zsigmond Dobrai, coordonaţi de profesorul Tudor Mitran) şi Aether (Letai Laszlo, Ovidiu Pop, Petru Buzguţa şi Florin Canalaş, coordonaţi de profesorul Tiberiu Vesselenyi).

Vehiculele realizate de studenţi funcţionează cu aer comprimat din nişte butelii care li se ataşează. Cu acestea, tinerii orădeni au concurat la toate cele trei probe ale concursului: de distanţă, de viteză şi de accelerare.

Prima probă a constat în parcurgerea unui circuit de 640 de metri, cu o viteză minimă de 12 km, iar echipele orădene s-au clasat pe locurile 10, 11 şi 12.

A doua probă a concursului, cea de viteză, s-a desfăşurat pe un circuit de 420 de metri, unde orădenii au ocupat locuri între 10 şi 15, iar ultima testare - de accelerare - s-a desfăşurat pe o distanţă de 220 de metri. La aceasta, studenţii orădeni s-au clasat pe locurile 12 - 18. Echipa Aether a câştigat premiul special "Eco Shape Design" al firmei Bosch Rexroth.