Liderii Partidului Naţional Liberal, reuniţi în Biroul Politic Naţional, au aprobat în noaptea de marţi spre miercuri, lista propunerilor pentru funcţiile de miniştri în viitorul cabinet al lui Florin Cîţu.

Şedinţa a fost, însă, una tensionată, relatează presa centrală, unii lideri reproşându-i lui Ludovic Orban că a cedat ministere importante partenerilor din coaliţie. Unul dintre aceştia a fost Ilie Bolojan, care a şi votat împotriva listei propuse, notează atât Digi24, cât şi portalul G4Media.ro. 

Concret, miniştrii propuşi de conducerea PNL sunt: Nicolae Ciucă (Ministerul Apărării Naţionale), Bogdan Aurescu (Ministerul de Externe), Alexandru Nazare (Ministerul Finanţelor Publice), Lucian Bode (Ministerul Afacerilor Interne), Sorin Cîmpeanu (Ministerul Educaţiei), Raluca Turcan (Ministerul Muncii), Virgil Popescu (Ministerul Energiei), Adrian Oros (Ministerul Agriculturii), Bogdan Gheorghiu (Ministerul Culturii).

Citând surse politice, zilele trecute, mai multe publicaţii centrale arătau că orădeanul Marcel Boloş, care a condus Ministerul Fondurilor Europene (cedat acum către USR - PLUS) în Guvernul Orban, ar urma să preia fie Ministerul Finanţelor, fie Ministerul Agriculturii. 

Votul a fost dat imediat după miezul nopții. Au fost 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri, la finalul a aproape două ore de discuții aprinse în care lui Ludovic Orban i s-a reproșat cum a negociat cu USR-PLUS și UDMR.

Împotriva listei de miniștri au votat Ilie Bolojan și Florin Roman, în timp ce Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu și Cristian Bușoi s-au abținut, potrivit Digi24.ro. 

De altfel, G4Media.ro relatează, citând surse politice, că Ilie Bolojan, dar şi Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache i-au reproşat lui Ludovic Orban felul în care a negociat ministerele care revin PNL. Totodată, Bolojan ar fi specificat în şedinţă că se va exprima împotriva listei propuse. 

Florin Roman s-a exprimat dur la adresa preşedintelui PNL. ”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, a spus Florin Roman.

La finalul şedinţei, Orban a declarat public că şedinţa a fost "animată". „A fost o dezbatere serioasă, animată, în urma căreia PNL a decis că cea mai bună decizie pentru România e formarea unui guvern condus de Florin Cîțu și o coaliție de centru-dreapta”, a spus acesta.

Conducerea USR-PLUS a validat marți seară, dar cu mai puține dezbateri, numele miniștrilor pe care îi propune în Guvernul Cîțu. Doi dintre ei se vor întoarce la Palatul Victoria unde au ocupat posturi în Cabinetul Cioloș. Este vorba de Cristian Ghinea și Vlad Voiculescu, la Fonduri Europene și Sănătate.

Premierul desemnat Florin Cîțu a anunțat că programul de guvernare și lista miniștrilor vor fi depuse miercuri în Parlament. El și-a exprimat speranța că noul Cabinet va fi învestit, iar miercuri seară va avea prima ședință.


LISTA COMPLETĂ A MINIŞTRILOR PROPUŞI ÎN CABINETUL CÎŢU:

Miniștrii PNL
- Ministerul Apărării Naţionale: Nicolae Ciucă
- Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
- Ministerul Finanțelor Publice: Alexandru Nazare
- Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
- Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
- Ministerul Energiei: Virgil Popescu
- Ministerul Agriculturii: Adrian Oros
- Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu

Miniștrii USR PLUS
- Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Cristian Ghinea
- Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
- Ministerul Sănătăţii: Vlad Voiculescu
- Ministerul Justiției: Stelian Ion
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Ciprian Teleman
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Claudiu Năsui

Miniștrii UDMR
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
- Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard.