Senatorul PNL de Bihor Găvrilă Ghilea rămâne şi anul acesta cel mai activ dintre parlamentarii bihoreni, a anunţat miercuri un comunicat transmis de biroul de presă al PNL Bihor.

Citând site-ul Senatului, comunicatul arată că în sesiunea parlamentară încheiată la finele lunii iunie 2016, Ghilea a semnat sau co-semnat 54 de iniţiative legislative, a prezentat 86 de declaraţii politice, a adresat 265 de întrebări şi interpelări parlamentare, a luat cuvântul de 110 ori în plen şi a susţinut 7 moţiuni simple sau de cenzură.

„Din punct de vedere al portofoliului de întrebări şi interpelări parlamentare pe care îl are la activ, adresate primului ministru, miniştrilor, conducătorilor unor agenţii naţionale sau altor instituţii aflate în subordinea Executivului sau Legislativului, senatorul bihorean se situează pe primul loc la nivelul întregului grup liberal care activează în Camera Superioară a Parlamentului. De asemenea, în cadrul aceluiaşi grup liberal din Senat, care numără 47 de parlamentari, Găvrilă Ghilea ocupă un onorant loc 2 după numărul declaraţiilor politice susţinute, precum şi locul 14 din punct de vedere al luărilor de cuvânt în plen”, se arată în comunicat.

De altfel - arată informarea - în ultimii 3 ani, Ghilea s-a remarcat la finalul fiecărei sesiuni ca înregistrând cel mai ridicat indice al activităţii parlamentare (IAP) dintre toţi aleşii bihoreni în Legislativ. Din acest punct de vedere, arată PNL, Ghilea a devenit „cel mai activ parlamentar bihorean, poziţie pe care o păstrează şi în prezent”.

IAP reprezintă un instrument de măsurare a gradului de implicare și activism politic al aleșilor în activitățile curente ale forului legislativ al României, fiind calculat ca medie ponderată a principalelor activități parlamentare, după cum urmează: inițiative legislative (30%), luări de cuvânt în plen (25%), declarații politice (20%), întrebări și interpelări (15%), moțiuni (10%).