Senatorul PNL Gavrilă Ghilea este în continuare cel mai activ parlamentar bihorean în actuala legislatură (22 decembrie 2012 - 30 iunie 2015), potrivit unui clasament întocmit de colega sa de partid, deputata Andreea Paul, pe baza datelor publicate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Clasamentul a fost realizat pe baza unui indice al activităţii parlamentare (IAP), creat chiar de Andreea Paul, adică o medie ponderată a principalelor activităţi parlamentare: iniţiative legislative (30%), luări de cuvânt (25%), declaraţii politice (20%), întrebări şi interpelări (15%), moţiuni (10%).

"La fel ca în anii precedenţi şi la finalul recent încheiatei sesiuni ordinare, senatorul Găvrilă Ghilea (PNL), cu un portofoliu de 31 iniţiative legislative, 76 luări de cuvânt, 55 declaraţii politice, 170 întrebări şi interpelări, precum şi 3 moţiuni semnate, a realizat un indice al activităţii parlamentare (IAP) de 65,1 - cel mai mare IAP dintre toţi cei 18 parlamentari bihoreni", se arată într-o informare trimisă, miercuri, de biroul de presă al PNL Bihor.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, Gavrilă Ghilea ocupă poziţia 27 în clasamentul general al celor 167 de senatori, respectiv locul 62 în clasamenul general al tuturor celor 544 de parlamentari.

Într-o conferinţă de presă ţinută la începutul lunii iulie, co-preşedintele PNL Bihor se arăta nemulţumit de faptul că "peste 95% din iniţiativele legislative ale parlamentarilor ajung în comisiile permanente cu avizul negativ al Guvernului, iar acesta este însuşit de comisii în proporţie de 100%". De asemenea, Ghilea a criticat şi "practica primului ministru şi a unor membri ai Guvernului de a nu oferi un răspuns calificat, în termenul legal de 15 zile, întrebărilor şi interpelărilor adresate de senatori, existând situaţii în care aceste demersuri aşteaptă o reacţie oficială de la o sesiune parlamentară la alta".

În topul celor mai activi parlamentari în actuala legislatură, Gavrilă Ghilea este urmat de senatorul PSD Florian Bodog, cu un indice IAP de 62,5, respectiv de deputatul PNL Florica Cherecheş, cu un indice de activitate de 55,35. Pe locul IV în clasament se situează senatorul UDMR Rozalia Biro, cu un indice mult mai mic, de 35,3.

La coada clasamentului se află trei parlamentari din trei partide diferite: Gheorghe Costin (PNL), indice al activităţii de 18,1, Gheorghe Bogdan (PSD), indice 13,75 şi Ioan Hulea (UNPR) cu un indice de doar 6,7.