În timp ce au aprobat unele proiecte în care votul lor nu era decisiv, aleşii PNL din Consiliul Judeţean Bihor le-au blocat din nou, pentru a-şi arăta puterea, pe cele care cereau 24 de opţiuni "pentru", inclusiv cel prin care Muzeul Ţării Crişurilor ar deveni administrator pe casa pompelor şi rezervorul de apă din zonă, astfel încât să poată avansa cu procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendii din partea ISU Crişana.

Culmea, în şedinţă, tocmai liderul PNL, Ionel Avrigeanu, i-a criticat pe liderii CJ că noul muzeu nu are autorizaţie ISU.

Aceeaşi poveste…

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de marţi au fost introduse din nou mai multe proiecte de hotărâri referitoare la patrimoniul Consiliului Judeţean pe care liberalii le-au trântit de mai multe ori până acum, fără a explica de ce.

Fără excepţie, toate cele 10 proiecte care cereau 24 de voturi pentru a trece - "triada" UDMR, PSD şi ALDE are doar 18 consilieri - au fost blocate încă o dată de aleşii PNL, inclusiv cel privind constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Ţării Crişurilor asupra construcţiilor Casa pompelor şi Rezervor de apă, aflate pe strada Armatei Române nr. 1A.

"Acest punct a fost scos de multe ori pe ordinea de zi şi respins de colegii din PNL sub motivarea că încă nu este Muzeul acolo. Astăzi mă aştept totuşi la reconsiderarea punctului de vedere al PNL pentru că Muzeul este acolo, săptămâna trecută s-a deschis în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, nu se mai închide", a spus Ioan Mang înaintea votului.

"Este o aberaţie!"

Mesajul lui Mang nu a ajuns la cuscrul său, Ionel Avrigeanu, care a susţinut, stârnind râsete din sală, că Muzeul nu a fost de fapt mutat încă şi că PNL aşteaptă ca acest lucru să se întâmple şi abia apoi va aproba constituirea dreptului de administrare asupra casei pompelor.

Interesant este faptul că Avrigeanu a ales să sublinieze că Muzeul Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nu are autorizaţie de securitate la incendii din partea ISU Crişana. "Are mii de vizitatori, dar nu are autorizaţie. Poate că procedurile sunt în derulare, dar ce se întâmpla dacă aveam un eveniment?", a spus liberalul.

Acesta a intrat într-o capcană, pentru că, imediat, preşedintele Pasztor Sandor i-a explicat că mutarea dreptului de administrare a casei pompelor şi rezervorului de apă este unul dintre paşii vitali pentru obţinerea acestei autorizaţii. "Pentru autorizaţie, prima condiţie este rezervorul. ISU cere ca acesta să fie administrat de Muzeul Ţării Crişurilor, trebuie să fie mereu angajaţi acolo, care să poată interveni", a spus Pasztor.

Preşedintele CJ Bihor a continuat exasperat: "Acum, dacă asta vreţi, mă rog de dumneavoastră. Este o normalitate, nu o decizie politică. Acum ce ne explicaţi să obţinem autorizaţia ISU şi apoi să dăm rezervorul este o aberaţie". Explicaţiile liderilor CJ, care au subliniat că proiectul este propus deja de şapte luni, au rămas fără ecou.

Trântite toate

Pe lângă propunerea menţionată mai sus, aleşii PNL au mai respins însuşirea inventarelor actualizate cu bunurile din domeniul public, respectiv din domeniul privat al judeţului, revenirea în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor a Muzeului Satului din staţiunea Băile 1 Mai şi scoaterea la licitaţie pentru închiriere a unui spaţiu de pe strada Corneliu Coposu.

De asemenea, n-au trecut materialele privind prelungirea unui contract de folosinţă cu titlu gratuit a unor spaţii, încheiat cu Fundaţia Festivalul Internaţional de Teatru pentru depozitarea unor decoruri, respectiv mutarea ADI Ecoland într-un imobil din curtea Muzeului Memorial Aurel Lazăr, unde pe vremuri a fost sediul PNŢCD.

În fine, din nou, PNL-iştii au respins şi revenirea în administrarea Consiliului Judeţean a clădirii în care funcţionează Sala Arcadia, care, din cauza unor proceduri birocratice, în vederea obţinerii de fonduri europene pentru reabilitarea acesteia, a fost mutată temporar în administrarea teatrelor Regina Maria, respectiv Szigligeti.