Deputatul liberal Marilen Pirtea, originar din Bihor, a câștigat al patrulea mandat la conducerea Universității de Vest Timișoara.

Acesta a fost votat de 70% dintre colegii săi. „Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea a câștigat funcția de rector al Universității de Vest din Timișoara (UVT), un mandat prevăzut pentru perioada 2023 – 2028, obținând voturile a 416 de electori ai comunității academice din UVT, reprezentând 72% din numărul total de voturi exprimate în cadrul alegerilor organizate pe 11 decembrie 2023”, a transmis UVT.

Rectorul în funcție a avut un singur contracandidat, profesorul și chimistul Mihai Viorel Putz, care a obținut 112 voturi, adică 19% din totalul sufragiilor. S-au mai înregistrat 36 de voturi nule și 8 voturi albe.

Marilen Pirtea este rector începând din anul 2012, chiar dacă legea prevedea că rectorii pot avea cel mult două mandate. Așa cum au făcut și alți omologi de-ai săi, la finalul celui de-al doilea mandat, Pirtea s-a suspendat din funcție, iar apoi a candidat iar, cu pretextul că n-a avut un mandat complet. 

Acum, noua lege a învățământului universitar le permite rectorilor să candideze din nou, indiferent câte mandate au încheiat. Mai precis, ea permite rectorilor să fie la conducere două mandate de câte cinci ani, dar nu ține cont de cele desfășurate până acum.

Pirtea este și deputat PNL de Timiș, aflat la al doilea mandat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!