Iarna a început oficial, iar odată cu ea s-a lăsat peste drumuri şi poleiul specific, ba chiar şi nişte fulgi de nea răzleţi.

RER Ecologic Service a avut deja mai multe intervenţii pentru a combate poleiul. În plus, a umplut în oraş zeci de lăzi cu materiale antiderapante, astfel încât în situaţii de urgenţă muncitorii să poată arunca manual nisip şi sare pe şosele. Până când iarna îşi va intra pe deplin în drepturi, 15 utilaje stau cuminţi, alături de câteva zeci de tone de nisip şi sare, pe un teren închiriat de operatorul licenţiat de salubritate.

Priorităţi

Conform dispoziţiilor Primăriei, când începe ninsoarea, comandamentul local de deszăpezire trebuie să alerteze dispeceratul RER Ecologic Service sau operatorul se poate autosesiza pentru a interveni la îndepărtarea zăpezii de pe căile de acces. După alertare, în maxim o oră, pe străzi trebuie să iasă primul utilaj de deszăpezire. Apoi, în alte trei ore, trebuie să fie la lucru toate utilajele de care e nevoie pentru îndepărtarea zăpezii sau a poleiului.

Comandamentul pentru deszăpezire a stabilit şi priorităţile în intervenţii. Împrăştierea materialelor antiderapante se face prima oară pe traseele mijloacelor de transport în comun, la intrările şi ieşirile din oraş, în intersecţii şi sensuri giratorii, pe poduri şi pasarele. Totodată, cu prioritate trebuie acţionat şi pe străzile în pantă.

Operaţiunea poleiul

Până acum, RER Ecologic Service a fost solicitată să intervină de mai multe ori pentru combaterea poleiului. "Deja s-a realizat o acţiune de împrăştiere cu material antiderapant în întreg oraşul şi mai multe acţiuni de împrăştiere cu clorură de calciu în diferite zone din oraş", spune directorul de producţie al societăţii, Ionel Ban.

Peste o sută de tone de materiale antiderapante au ajuns deja pe străzile Oradiei, unde se mai află şi câteva zeci de lăzi cu nisip. Acestea sunt amplasate cu precădere pe arterele intens circulate, astfel încât dacă vremea se înrăutăţeşte rapid, muncitorii RER să poată acţiona manual până când ajung utilajele motorizate.

În stand-by

În această iarnă, RER a pregătit pentru deszăpezire 27 de utilaje cu plug şi lamă. 15 din acestea sunt parcate pe un teren închiriat de operatorul licenţiat de salubritate în zona străzii Oneştilor, astfel că pot fi scoase pe trasee în orice moment.

Compania a pregătit şi un stoc serios de materiale: 400 tone de nisip, 270 tone de sare şi 50 tone de clorură de calciu. Nisipul şi sarea sunt şi ele depozitate în acelaşi loc, unde există o platformă betonată pe care poate fi făcut amestecul celor două materiale. Câteva tone de materiale au şi fost amestecate, pentru ca intervenţiile să fie cât mai prompte.

Aşadar, oricând ar începe să ningă, operatorul de salubritate e pregătit. Încercând să demonstreze că, deşi în ultimii ani prin multe locuri a ajuns un obicei ca iarna să fie o surpriză, Oradea nu va fi luată prin surprindere...