În contextul provocărilor profunde pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU prin Agenda 2030, universitățile au un rol cheie. Îndeplinirea lui implică o schimbare profundă, de la focusul disciplinar tradițional spre abordări mai complexe, interdisciplinare, bazate pe provocări.

Implicarea Universității din Oradea în EU GREEN - proiectul Alianței Universităților Europene pentru Sustenabilitate: creștere responsabilă, educație incluzivă și mediu - potențează rolul esențial pe care aceasta îl are de jucat în dezvoltarea durabilă la nivel regional.

Alianța EU GREEN reunește nouă universități europene: Universitatea din Extremadura (Spania) Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea din Gavle (Suedia), Atlantic Technological University (Irlanda), Universitatea Otto von Guericke Magdeburg (Germania), Universitatea de Științe ale Mediului și Științe ale Vieții din Wroclaw (Polonia) și Universitatea din Oradea.

Toate aceste instituții au în comun dimensiunea medie, orientarea globală, dar în același timp o bună ancorare la nivel regional, precum și faptul că fiecare este concentrată pe un anumit set de practici legate de sustenabilitate, de la cursuri și programe de studiu la proiecte de cercetare și clustere de excelență destinate dezvoltării durabile, campusuri sustenabile și bune practici de implicare în economie și societate pentru sustenabilitate.

Abordarea EU GREEN vizează mult mai mult decât generalizarea acestor practici legate de sustenabilitate. Plasează obiectivele de dezvoltare durabilă în centrul cercetării-inovării și le integrează în modelul de predare-învățare, accentuează co-crearea de cunoștințe cu partenerii din mediul economico-social și adaptarea acțiunilor universităților la nevoile reale ale teritoriilor, contribuind astfel la dezvoltarea ecosistemelor regionale și asigurarea unui impact transformator asupra societății. Așa cum spune și motto-ul proiectului, universitățile devin porți spre sustenabilitate.

Anca Dodescu
prorector Universitatea din Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!