Oficial, iarna poate să vină la Oradea. Inspectorii Primăriei au verificat vineri utilajele cu care operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va interveni în zilele în care va ninge, precum şi stocurile de materiale antiderapante pregătite de societate.

"Primăria municipiului Oradea şi-a propus să facă o inventariere a utilajele care vor fi folosite în această iarnă, 2015-2016, pentru deszăpezirea municipiului. Am constatat că sunt funcţionale utilajele care au fost trecute în programul de deszăpezire", a declarat, la finalul verificării, Emil Benţan, director adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie şi cel care a condus controlul. Potrivit acestuia, RER Ecologic Service a pregătit 30 de utilaje pentru această iarnă.  

Totodată, au fost inventariate şi stocurile de materiale antiderapante. "Avem stocul minim necesar, respectiv 500 tone sare, 320 de tone de nisipi şi 61 de tone de clorură de calciu", a precizat directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban. Totodată, a mai spus directorul, 160 de muncitori sunt pregătiţi să cureţe zăpada din oraş, care vor lucra manual sau cu utilaje de mică capacitate, dedicate aleilor sau străzilor înguste.

Meteorologii prevăd însă că zăpada se va lăsa aşteptată. În prezent, prognoza meteo arată că Oradea ar putea vedea primii fulgi de nea în decembrie.

Procedura de intervenţie a muncitorilor RER Ecologic Service în caz de ninsoare este identică cu cea din anii trecuţi: comisia de deszăpezire a Primăriei dă alarma, iar operatorul are la dispoziţie o oră să iasă pe străzi. Din momentul în care acţiunea de împrăştiere material antiderapant sau deszăpezire a demarat, RER Ecologic Service are un interval de timp în care trebuie să o şi finalizeze. Acesta depinde însă de zona de intervenţie: pe străzile cuprinse în zona Urgenţa 1 trebuie să termine în două ore, pe cele din Urgenţa 2 în patru ore, pe cele din Urgenţa 3 în opt ore iar pe cele din Urgenţa 4 în 12 ore.

Ca o noutate, Benţan a precizat că 20 de artere orădene din urgenţa 4 au "promovat" în categoria a treia, dat fiind că au fost asfaltate şi modernizate.

Directorul de producţie al RER Ecologic Service a ţinut să facă un apel la şoferii orădeni, rugându-i ca, pentru mai buna desfăşurare a acţiunilor de deszăpezire, să ofere prioritate utilajelor, mai cu seamă că traficul rutier este îngreunat în Oradea din pricina şantierelor. "Dacă se întâmplă să fie cădere de zăpadă în ore de vârf, de obicei se blochează circulaţia şi noi nu mai putem interveni. Oamenii văd că noi suntem blocaţi în trafic, dar reclamă că nu am ajuns pe strada lor. Din păcate, utilajele de deszăpezire nu au prioritate, din contră, când te văd se înghesuie să se bage în faţa ta", a precizat Ban.