Când urcau pe scenă îmbrăcaţi în blugi, cu cizme, ii şi cojoace, trupeţii de la Phoenix îşi aruncau fanii în delir, făcându-i să cânte cu ei refrenele celebrelor "Nunta", "Fată verde", "Canarul" sau "Mugur de fluier". În Oradea, umpleau în anii '70 orice sală până la refuz, chiar dacă spectacolul nu era anunţat prin afişe, ci doar din vorbă-n vorbă.

Într-o componenţă din care doar Nicu Covaci şi Ovidiu Lipan aparţin formulei legendare, grupul va încerca iarăşi, săptămâna aceasta, să câştige publicul orădean. Cu piese mai vechi şi mai noi...

Rockerii "occidentali"

13-Vivi-Repciuc.jpgÎnfiinţat în 1962 la Timişoara, grupul Phoenix şi-a dobândit succesul naţional în 1968, când a lansat albumul "Vremuri". Un an mai târziu, formaţia ajungea şi la Oradea, unde a concertat la Teatrul de Stat, în componenţa Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Moni Bordeianu, Gunther Reininger şi Ioan "Pilu" Ştefanovici. "Sala a fost arhiplină. La concertele lor ieşeau rockerii cu plete, geci, cu brăţări şi ţinte. Pe atunci cântau Canarul şi Hei, tramvai...", îşi aminteşte cu nostalgie Vivi Repciuc (foto), chitarist şi solist al trupei orădene Statuar.

Phoenix a dat atunci două reprezentaţii într-o zi, iar artiştii au urcat pe scenă purtând ii, cizme şi blugi. Concertele lor nici măcar nu erau anunţate prin afişe. "Nu se împărţeau afişe prin oraş. De obicei, astfel de concerte nu erau bine primite de autorităţi, care le puneau beţe-n roate. Aşa că se lucra, pe cât se poate, fără să ştie Partidul", spune Vivi.

Pasăre de foc... şi fum

La începutul anilor '70, faimoasa trupă a vizitat des Oradea. Locul solistului Moni Bordeianu l-a luat Mircea Baniciu, atât la concertul din 1970 de la Clubul Tineretului (sala B a Cinematografului Libertatea), cât şi la cel din 1973 pentru promovarea albumului "Mugur de fluier", de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

De fiecare dată, Phoenix aduna sute de orădeni dornici să le asculte cântecele, însă în 1974 formaţia s-a întrecut pe sine, punând în scenă un spectacol nemaivăzut până atunci. După ce se retrăseseră în munţi să compună opera rock "Cantafabule", artiştii s-au întors cu un concert profesionist. "Atunci am văzut primul spectacol în care s-a eliberat fum în sală şi au fost şi efecte de lumini. Aveau şi un sistem performant de sonorizare, Marshall", îşi aminteşte un spectator.

La doi ani după acest show, din 1976, trupa a luat o lungă pauză, liderul Phoenix fugind din ţară şi întorcându-se după un an doar ca să-i scoată şi pe restul membrilor trupei, într-un camion, ascunşi în boxele de sonorizare. Cel care n-a plecat a fost Mircea Baniciu, solistul având o relaţie mereu tensionată cu Nicu Covaci.

Renăscuţii

După 1989, Baniciu a părăsit trupa reânfiinţată de mai multe ori, revenind pentru diferite perioade de timp, cum de altfel au făcut şi alţi membri precum basistul Josef Kappl. În aproape 50 de ani de activitate, Phoenix a avut circa 40 de membri şi se spune că "migraţia" ar fi cauzată de duritatea şi atitudinea de lider arogant pe care o afişează Nicu Covaci.

După ce au vizitat şi după revoluţie Oradea de câteva ori, Nicu Covaci, Ovidiu Lipan "Ţăndărică" şi noile nume, mai puţin cunoscute publicului (Bogdan Bradu, Cristi Gram, Dzidek Marcinkiewick şi Volker Vaessen) dau joi, 24 februarie, de la ora 19, un spectacol pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Preţurile biletelor sunt 70 şi 55 de lei, în funcţie de loc: în prima jumătate a sălii sau în a doua, mai în spate.

În timp ce organizatorii promit că turneul "Pasărea de foc" va fi unul "ca pe vremuri", cu un spectacol în care se vor interpreta multe din melodiile celebre, rămâne de văzut dacă publicul orădean va aprecia dacă trupa actuală se ridică sau nu la nivelul legendei Phoenix...


CINCI DECENII DE PHOENIX
"Canarii" din Timişoara
Phoenix s-a născut la Timişoara în 1962, când adolescenţii Nicu Covaci, Kamocsa Bela, Moni Bordeianu, Miti Cîmpan şi Adi Pavlovici au înfiinţat formaţia "Sfinţii". Interzişi de comunişti din cauza stilului cu influenţe vestice şi acuzaţi de practici mistice, trupa devine apoi Phoenix. Sub noua titulatură lansează în 1968 discul numit "Vremuri", iar la începutul anilor '70 scot "Mugur de fluier" şi "Cantafabule".

În 1990, reîntorşi din "refugiul" din Germania, unde formaţia s-a despărţit - Nicu Covaci cântând cu nemţi, iar românii sub numele de Madhouse, fără succes - Phoenix înregistrează din nou în formula anilor '70. Covaci, Baniciu, Kappl şi Lipan au scos reeditări ale discurilor vechi, dar şi albumele "Aniversare 35", "La umbra marelui URSS" şi "Baba Novak".

Smaranda Chişbora, Laviniu Kovacs