Începutul noului an şcolar a însemnat pentru cei 3.640 de copii din Bihor veniţi direct de pe băncile grădiniţelor ziua în care au intrat pentru prima oară în şcoală. Evenimentul a marcat şi o premieră pentru sistemul de învăţământ românesc: inagurarea unui nou ciclu de studiu - clase zero pregătitoare.

Toate instituţiile de învăţământ din judeţ care au în componenţă şi clasa zero pregătitoare au început cursurile fără nici un fel de probleme, atât din punct de vedere al dotărilor cu mobilier şi amenajărilor interioare, cât şi al "acoperirii" cu cadre didactice.

Atmosferă plăcută

La Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea, spre exemplu, toate cele cinci săli destinate din acest an clasei zero pregătitoare au mirosit a nou. Clasele au fost curate, chiar dacă în şcoală au mai rămas, din cauza reducerilor de personal, doar două femei de serviciu la 42 de săli de clasă. Mobilierul destinat micilor elevi a fost montat din urmă cu trei săptămâni iar sălile sunt frumos aranjate, cu perdele curate şi flori la geamuri.

După momentul festiv de deschidere a anului şcolar, care s-a consumat în curtea instituţiei, elevii claselor a IV-a le-au pregătit piticoţilor din clasa zero un frumos pod de flori pe sub care au trecut toţi copiii din cele cinci clase pregătitoare la intrarea în localul unităţii de învăţământ.

În noile săli de clasă au fost conduşi de învăţătoare, iar pe faţa fiecăruia dintre copii se putea citea mirarea, dar şi bucuria, atunci când micuţii au găsit pe bănci câte o punguţă cu bombonele. Atmosfera s-a destins după câteva minute, datorită învăţătoarelor care au trecut pe la fiecare copil, prezentându-se. Discuţiile nu au durat mai mult de o oră, după care copiii au fost lăsaţi să plece spre case.

Pas cu pas

La Liceul Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu, cu predare în sistem step-by step, două săli au fost pregătite pentru clasele zero, amenajate în timpul verii atât din fondurile şcolii, cât şi ale Asociaţiei Pas cu Pas, o organizaţie care gestionează banii depuşi de părinţii copiilor din clasele primare.

Îmbrăcaţi pentru întâia oară în uniforma liceului, micuţii din clasa zero au asistat, împreună cu copiii de la grădiniţa şcolii, dar şi cu elevii mai mari, la scurta festivitate de deschidere a anului şcolar, începută cu o slujbă religioasă oficiată de episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Ulterior, în timp ce elevii mai mari au fost chemaţi în sălile de clasă pentru a-şi prelua manualele şi orarele, piticii au plecat spre case.

Prima zi de şcoală va începe cu adevărat pentru elevii din clasa zero marţi, când vor reveni la şcoală cu ghiozdanele în spate. Clasa pregătitoare a început în Bihor în 183 de unităţi, 139 din învăţământul de stat şi alte 3 din cel privat. În total, în Bihor sunt şcolarizaţi în clasa zero 3.640 de copii, înscrişi în 260 de clase.