Trei piese de podoabe (tutuli) şi un inel din bronz au fost descoperite în localitatea Gălăşeni, comuna Măgești, de bihoreanul Ioan Marta, a anunţat, vineri, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. 

Potrivit unui comunicat al MŢC, descoperirea a fost făcută luni, "în urma unei prospecţiuni, în raza localităţii, cu detectorul de metale deţinut şi folosit legal". Descoperitorul l-a anunţat apoi pe primarul comunei Aștileu, Vasile Lazăr, care, la rândul său, i-a chemat pe arheologii Doru Marta, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, şi Gruia Fazecaş, de la MŢC, pentru a prelua obiectele şi pentru a afla mai multe detalii despre descoperire.

BIHOREANUL a aflat că toate cele patru piese au fost găsite la o adâncime de circa 20-30 de centimetri de sol şi datează de la sfârşitul Epocii Bronzului adică din anii 1.200 - 1.100 î.Hr.

"Cele trei podoabe se puteau folosi asemenea unor capse deasupra unei bentiţe, la brâu sau chiar la jugul cailor", a explicat arheologul Gruia Fazecaş pentru BIHOREANUL. Acesta a adăugat şi că inelul are o culoare asemănătoare aurului pentru că a fost lucrat prea mult şi astfel s-a oxidat.

Conform acestuia, descoperirea este cu atât mai importantă cu cât, până în prezent, nu au mai fost găsite dovezi ale existenţei comunităţlior umane din acele timpuri în Gălăşeni. "La câţiva kilometri mai sunt nişte morminte ale oamenilor preistorici, însă acelea datează din anii 1.900 î.Hr, o diferenţă foarte mare de ani", a mai spus Fazecaş.

Urmează ca un evaluator să stabilească valoarea obiectelor, iar bihoreanul care le-a descoperit va fi recompensat, potrivit legii, cu 30% din valoarea acestora. 

După ce regulile stricte impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii noului coronavirus se vor relaxa, o echipă de specialişti se va deplasa la locul descoperirii pentru a face mai multe cercetări.