Pregătirile pentru lucrările la amenajare a podului peste Crişul Repede din zona Sovata, realizate de firma timişoreană CCCF Drumuri şi Poduri, au început în urmă cu două săptămâni, cu organizarea de şantier şi amenajarea platformelor de lucru necesare pentru forarea coloanelor podului.

Marţi, primarul Ilie Bolojan a ieşit într-o conferinţă de presă pe teren, unde alături de viceprimarii Biro Rozalia şi Gheorghe Carp, dar şi de directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri, Pasztor Sandor, a prezentat proiectul în valoare de 11.850.530 de lei fără TVA, menit să fluidizeze traficul din zonă.

Lucrările propriu zise au început luni, cu forarea coloanelor podului. "Podul va avea o lungime de 108 metri şi va avea două benzi rutiere late de 3,5 metri, două piste de biciclişti, de câte 1 metru şi două trotuare de câte 1,5 metri. De asemenea, pe lângă maluri vor fi făcute două subtraversări", a declarat Alexandru Achim, managerul proiectului.

Termenul de finalizare a lucrării este de 12 luni calendaristice, fiecare zi de întârziere fiind penalizată cu 1% din valoarea proiectului. "Avem încredere că firma CCCF îşi va face treaba bine şi la timp, iar pe 12 octombrie vor putea face focul de artificii de pe acest pod", a declarat primarul Ilie Bolojan, sugerând astfel că lucrările ar putea fi gata chiar înainte de termen, înainte de Ziua Oraşului.

Oneştilor, cu patru benzi

Pentru a putea fora pentru coloane, executantul a amenajat în albia Crişului Repede o platformă temporară din balast, pentru care pe ambele maluri a fost spart digul. "Prin acordul cu ABA, i-am obligat să închidă zona în spate pentru a evita accidentele. Dar în mod normal Crişul Repede este regularizat şi nu vor fi probleme cu revărsarea apelor", a spus la rândul său Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Pentru acest an, firma contractată să construiască podul a plănuit să termine coloanele forate, care vor avea o adâncime de 20 de metri, dar şi să facă fundaţia şi culeea, adică infrastructura care susţine calea de acces pe pod, pentru o parte a acestuia. În primăvara anului 2011, lucrările vor continua cu executarea elevaţiilor şi a tablierului metalic.

Primarul a mai explicat că intrarea pe pod din strada Oneştilor va fi făcută printr-un sens giratoriu. "În cursul anului 2011, vom reabilita integral strada Oneştilor, care va avea patru benzi, iar joncţiunea cu Splaiul Crişanei va fi făcută printr-un sens giratoriu", a afirmat Ilie Bolojan, adăugând că pe partea cu strada Sovata, legătura va fi făcută printr-o intersecţie. "Podul acesta va crea o importantă axă de circulaţie care va degreva în final circulaţia de pe Podul Decebal", a mai spus edilul.