La 165 de ani de la naştere, Mihai Eminescu a fost aniversat, joi, şi la Oradea. De la ora 11, la statuia poetului din strada Independenţei, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Franco-Română, a organizat un spectacol la care au contribuit atât elevi ai şcolilor din oraş, cât şi veteranii Corului Traian Moşoiu, care de altfel au şi dat startul evenimentului interpretând două romanţe pe versurile lui Eminescu.
Ei au fost urmaţi de elevii Colegiului Naţional care poartă numele poetului şi care au pregătit, îndrumaţi de prof. Petronela Moldovan, un recital cu strofe din lirica eminesciană. Aceştia însă nu s-au prea auzit, căci... microfoanele nu funcţionau. Motivul? Deşi - potrivit responsabilului cu sonorizarea - fuseseră anunţaţi din timp, reprezentanţii Electrica au ajuns abia în jurul orei 11.15 să lege instalaţia de sonorizare la reţeaua de electricitate.
S-au auzit în schimb - şi încă răspicat - elevii din clasa a III-a de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, coordonaţi de prof. Georgeta Susa, care s-au dovedit cei mai simpatici. Micuţii au povestit copilăria poetului Mihai Eminescu, au recitat poezii precum "Somnoroase păsărele" şi "Cu penetul ca sideful" şi au interpretat scurte cântece pe versurile acestuia. Toţi au purtat insigne cu chipul poetului, iar doi copii s-au îmbrăcat în costume populare.
La final, toţi cei prezenţi, inclusiv reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ, au depus flori la statuia poetului.
Tot pe 15 ianuarie, de la ora 17, în acelaşi loc, Teatrul Regina Maria a programat un moment artistic unde a fost recitată poezia "Doina", urmat, la Sala Arcadia, de un recital numit "Scrisori eminesciene" şi interpretat de George Custură, actor al Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov. Intrarea la acest spectacol a fost liberă.
De la ora 20, la fel ca anul trecut, Teatrul Regina Maria organizează o seară de muzică şi romanţe pe versuri de Eminescu. De data aceasta, evenimentul va avea loc la Crown Pub, iar doritorii au acces gratuit. Protagonişti sunt soliştii Voichiţa Mihoc, Luminiţa Tomuţa, Cornelia Covaciu, Viorica Bradea, Simona Costin, Florian Chelu, instrumentiştii Adrian Miescu, Dumitru Negrean, Ciprian Toie, Sorin Costache, Nicu Moldovan, Mihai Teodorescu, respectiv actorii Eugen Ţugulea, Alexandru Rusu, Şerban Borda, Ciprian Ciuciu, Anda Tămăşanu şi Angela Tanko.