Zeci de bihoreni, printre care şi locuitori din zona Şteiului, au fost prezenţi, joi seară, în Sala Mare a Primăriei la lansarea volumului de sonete "Cartea de uraniu" semnat de avocatul şi poetul Paşcu Balaci.
Cartea cuprinde peste 100 de sonete şi povestiri care prezintă impactul sovieticilor asupra zonei Ştei-Băiţa între anii 1952 şi 1960, când URSS a pus stăpânire pe mina Băiţa, printr-o societate româno-sovietică, şi a exploatat peste 17.000 de tone de uraniu, un adevărat tezaur, în opinia autorului.
"Cartea de uraniu este cea în care Paşcu Balaci a investit o bună parte din depunerile copilăriei sale. Volumul prezintă o istorie, o comunitate, un destin, toate ilustrate prin sonetele reunite în carte sub acolada unui blestem parcă, pe care poetul este chemat să-l exorcizeze", a spus poetul Ioan Moldovan, redactorul-şef al Revistei Familia, la lansare, referindu-se la faptul că autorul provine din zona Şteiului.
Prezent şi el în prezidiu, criticul literar Ion Simuţ l-a felicitat pe Paşcu Balaci pentru demersul "moral, tematic şi artistic" reuşit prin "Cartea de uraniu".
Intervenţiile invitaţilor au fost intercalate cu momente în care actorul Rin Tripa a recitat câteva sonete adunate în volum.
"Cartea de uraniu" a fost lansată la editura Familia şi a putut fi cumpărată de doritori de la faţa locului, cu 10 lei, autorul semnând la finalul evenimentului câte o dedicaţie pentru aceştia.