Poetul și politicianul Szőcs Géza, fost parlamentar UDMR și secretar de stat în guvernul maghiar, a murit la Budapesta, joi, infectat cu Covid-19.

Szőcs a fost infectat în timpul pandemiei și a fost internat într-un spital din Budapesta, unde a ajuns în stare gravă la terapie intensivă, fiind ventilat săptămâni întregi. El a încetat din viață din cauza complicațiilor cauzate de coronavirus, potrivit Index.hu.

Szőcs Géza avea 67 de ani, iar între 1990 și 1992 a fost senator din partea UDMR Cluj, deținând și funcții de conducere în cadrul acestei formațiuni politice.

Politicianul era cunoscut îndeosebi pentru activitatea sa literară, fiind autor a numeroase articole, volume de poezii și traduceri, și deținător al mai multor premii culturale.

Născut în Târgu Mureș, poetul a fost, între anii 1981 și 1983, co-editor al revistei de samisdat „Ellenpontok“ (Contrapuncte), tipărită la Oradea, motiv pentru ca a fost arestat și supus la tracasări sistematice din partea Securității comuniste. Dosarul său de urmărire informativă cuprinde 16 volume.

Între 1986 și 1989, Szőcs Géza a trăit în Elveția, iar între 1989-1990 a consud studioul Rado Europa Liberă din Budapesta. Când a revenit în țară, la Cluj, și-a început activitatea politică în UDMR, apoi a coordonat editorial mai multe publicații. 

În 2010, Viktor Orbán, l-a desemnat ca ministru secretar de stat pentru cultură, iar ulterior a fost consilier al premierul Ungariei pe probleme culturale.