Profesorul şi scriitorul orădean Orlando Balaş a lansat una dintre primele cărți de literatură pro-natură publicate în România.
Volumul de versuri „Terra 2.0” cuprinde poezii scrise de cunoscutul ecologist în ultimii doi ani. „Poemele nu sunt, așa cum și-ar putea imagina cineva, scrieri militante, de propagandă ecologistă, ci pur și simplu texte literare născute din emoția stârnită de starea naturii sau de modul de viață contemporan, și care urmăresc să trezească emoția cititorului. Nu chem cititorul la „lupta de clasă”, la acțiune pripită, ci la meditație și la reflecție, la descoperirea frumuseții naturii, «frumusețe / născută în fiecare privire / pentru a fi contemplată și iubită»”, mărturiseşte autorul.
Oradea, o inspiraţie
Inspirat de realitatea din Oradea, dar nu numai, poetul prezintă lumea din perspectiva unui păstrăv dintr-un pârâu prins într-o microhidrocentrală, a unei păduri care dispare în fața progresului, a tigrului „mâncător de oameni” care nu mai are unde să trăiască pentru că i-a fost invadat teritoriul sau a omului de pe o planetă fostă albastră sau verde, care a devenit una de plastic.
Balaş a început să scrie poeziile în 2019. „Înainte am abandonat scrisul de poezii, pentru că mi s-a părut că poezia românească în general fuge de realitate sau vorbește despre nimic, eventual doar despre sine. Atunci am simțit că totuși trebuie să scriu, dar să scriu despre ceva ce mie mi se pare important, despre lucruri reale și importante pe care poeții și poetele, mai ales din România, le ignoră, ocupați fiind să-și descrie stările din momentele de reverie bahică sau nebahică. Așa că eu am scris despre ceea ce îmi trezește emoție, tristețe, compasiune, admirație, respectiv despre natură și despre relația dintre om și natură", a explicat poetul.
Poate fi comandată
Cartea este potrivită pentru toţi cei care preţuiesc natura. „Aș vrea să citească această carte cei care sunt dispuși să ia o pauză de o oră și să se conecteze la sentimentele pe care am încercat să le transpun. Aș vrea să ajungă la cititorii ei reali, nu la critici, ci la cei care o pot savura și citi cu folos. Cred că limbajul e accesibil oricui, pentru că nu am scris ca să epatez, nu e o poezie de cuvinte și figuri de stil, ci de imagini și sentimente. Știu că deja și-a găsit cititori care au fost foarte impresionați de ea. Mă bucură mult acest fapt. Rostul acestor poezii e să transmită și să trezească aceleași sentimente din care s-au născut ele”, a mai spus Balaş.
Autor a alte cinci cărţi (trei manuale şi culegeri de exerciții de limba germană, un volum de poezie și unul de istorie literară), Orlando Balaş va lansa în curând şi un volum de teatru, „Incomod”.
Până când va ajunge în librării, „Terra 2.0” poate fi comandată pe site-ul editurii Brumar sau prin e-mail la adresa terra2.0@yahoo.com, la prețul de 20 de lei.
dacă
dacă fratele sau sora ta
ar fi la nevoie
i-ai ajuta?
dacă ei ar avea prea puțin
pentru că tu ai prea mult
ai renunța la puțin
din prea multul tău
ca să poată și ei trăi?
dacă fratele sau sora ta
ar avea altă culoare a pielii
ar vorbi o altă limbă sau
ar trăi pe un alt continent
și ar fi la nevoie
ți-ar păsa?
dacă ai înțelege că nu numai ei
ci și cei cu blană, cu aripi
cu aripioare înotătoare
și poate chiar
și cei cu frunze și flori
sînt frații și surorile tale
ar însemna oare ceva pentru tine?
dacă ai afla că din neatenție
ai otrăvit cu plastic și petrol
branhiile și plămînii și stomacul
fraților tăi din rîuri, mări și oceane
că din dorința de a cumpăra ieftin
cît mai ieftin și cît mai mult
ai incendiat casa și cuibul și puii
și aerul fraților tăi din pădurile
din Amazon sau Borneo
ai simți și tu ceva?
dacă ai înțelege că vanitatea ta de o clipă
că prea multul și prea binele tău
înseamnă sărăcia și suferința
fraților tăi de care nici nu știi
și chiar a copiilor și nepoților tăi
dacă ai înțelege
că nimic nu e gratis sau ieftin
că prețul confortului tău
îl plătește întotdeauna cineva
ai renunța la ceva?
dacă ai ști, om bun, că faci rău
fără să vrei, fără să vezi...
dar știi