Ajuns la a şaptea ediţie, Festivalul Sarmalelor de la Salonta i-a făcut pe sute de bihoreni să se lingă pe degete. Nouă echipe de bucătari care cunosc secretele foilor de varză umplute cu orez şi carne au gătit în total 14.000 de sarmale, pe care le-au împărţit gratuit tuturor doritorilor.
Majoritatea gurmanzilor au fost salontanii români, acesta fiind de altfel singurul festival pur românesc al oraşului, dar au stat la mese şi etnici maghiari şi numeroşi orădeni, veniţi special să deguste din sărmăluţe. Unii dintre ei au aflat acum că Salonta are un complex muzeal, Vatra Satului Românesc, format dintr-o casă de lemn, veche de 150 de ani, relocată de la Meziad, o şură şi o biserică, şi acestea tot din lemn. Festivalul s-a ţinut chiar în curtea acestor dovezi ale vieţii ţăranului român de odinioară, iar curioşii au putut să intre în casă şi în biserică, şura fiind transformată în bucătăria organizatorilor.
Oale cu secrete
Ca în fiecare an, festivalul a adunat echipe de bucătari din Salonta şi din jur. „Avem câte o echipă din comunele Cefa, Mădăras, Batăr, Tulca, Tinca, Avram Iancu, satul Ghiorac din comuna Ciumeghiu, una a restaurantului Millenium şi, bineînţeles, din Salonta. Noi (n.r. salontanii din cartierul Colonie, organizatorii festivalului) am pregătit 8.000 de sarmale şi cele nouă echipe au mai pregătit 6.000”, a declarat BIHOREANULUI consilierul judeţean PNL Ioan Sala, organizator al festivalului.
Startul concursului s-a dat la ora 12, când toate cele nouă echipaje au pornit focul de sub ceaunele uriaşe în care au aşezat pe puţin 600 de sarmale. Asezonate cu ardei graşi, varză măruntă sau condimente aromate, sarmalele s-au fiert mai bine de două ore. „Avem reţeta secretă, cu care sigur câştigăm!”, se lăuda unul dintre bucătari.
Pe lângă gătit, echipele au trebuit să demonstreze şi simţ estetic în gătirea cortului, aşa că au venit încărcaţi de-acasă cu fructe, murături, ştergare şi nelipsita iagă de pălincă, din care i-au îmbiat cu dărnicie şi pe membrii juriului veniţi la degustat, doar-doar îi îmbunează. Cu folos, căci la final juraţii au avut o singură concluzie: toţi concurenţii au gătit delicios! Aşadar, toate cele nouă echipe au ieşit învingătoare.
După jurizare, sarmalele au fost împărţite gratuit şi fără număr tuturor doritorilor, aşa că s-a declanşat o orgie culinară. Nimeni nu s-a îmbulzit, căci organizatoarele, adică salontancele din cartier, roiau ca furnicuţele printre gurmanzi, cu bolurile ba pline cu sarmale, ba golite şi de ultima frunză de varză. „Vă mai aduc?”, întrebau zâmbind orice pofticios, asigurând că sarmale sunt şi fiecare ar trebui să mănânce cât îi pică bine.
Festival cu vedete
Când n-au fost cu ochii pe sarmale, petrecăreţii i-au urmărit cu privirea pe foştii fotbalişti Helmuth Duckadam şi Iosif Rotariu, veniţi special la Salonta pentru festival. Duckadam se afla chiar la a patra participare, fiind un prieten al organizatorului Ioan Sala, iar Rotariu a venit să le mulţumească salontanilor. Nu de alta, dar la festival au fost organizate o tombolă şi o licitaţie, ambele caritabile, banii strânşi urmând să ajungă la familia Rotariu.
Fiica adoptată a fotbalistului, Kassandra, a fost maltratată de mama biologică, suferind peste 40 de operaţii deja, şi are nevoie de proteze pentru şold şi mâini. „Sper ca într-o zi Kassandra să se poată întoarce aici la Salonta, să vă mulţumească că sunteţi alături de ea”, le-a spus Rotariu salontanilor.
La rândul său, Helmuth Duckadam i-a felicitat pe organizatorii festivalului, mulţumindu-le şi el că se gândesc la Kassandra. An de an, Festivalul Sarmalelor de la Salonta, pe lângă că reuşeşte să evite kitsch-ul şi chinezăriile, ingrediente care par nelipsite la alte sărbători câmpeneşti, are o latură socială, adunând bani pentru oameni necăjiţi. În 2014, banii au ajuns la o fetiţă nevăzătoare din Salonta, care rămăsese orfană de tată chiar înainte de festival.
Salontani, fiţi uniţi!
Importanţa festivalului a fost subliniată şi de primarul Salontei, Torok Laszlo, care a făcut apel la unitate între românii şi maghiarii din Salonta. „În zilele de astăzi, trebuie să scoatem în evidenţă importanţa tradiţiei şi a rădăcinilor. Naţiunea poate să fie ca un butoi de lemn: dacă nu are conţinut, nu are tradiţie, poate să se usuce şi poate să se destrame. Trebuie să avem un viitor cu proiecte comune”, a spus primarul, de pe scena festivalului. Pe aceeaşi scenă au urcat şi parlamentarii PNL Valeriu Boeriu (originar din Salonta) şi Cristian Bodea.
Festivalul a fost asezonat cu recitaluri de muzică populară, performând diverşi artişti şi ansambluri din Salonta şi din împrejurimi. Pentru seară, festivalul a avut în agendă concertul trupei Fraţii Jdieri şi un foc de artificii.