Direcția Județeană pentru Cultură stă pe un butoi de pulbere. Directorul Andrei Borbely îi reproșează arheologului Sorin Bulzan peste 50 de acte de indisciplină, motiv pentru care l-a și trimis în Comisia de disciplină, în vreme ce acesta își acuză șeful că ajută Primăria la urgentarea șantierelor din oraș care necesită descărcări arheologice.

Conflictul a explodat la sfârșitul lunii trecute, când, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Borbely a restructurat instituția desființând postul lui Bulzan și externalizând activitatea de arheologie, ceea ce a permis o economie serioasă, în condițiile în care salariul de arheolog înseamnă cheltuieli anuale de 109.000 lei, iar activitatea externalizată doar 24.000 lei/an, cu tot cu operațiuni suplimentare de cadastrare, realizarea de hărți ș.a.

Aflat în preaviz, Bulzan a dat iama pe șantiere din oraș, începând cu cel din Parcul Traian, cerând sistarea lucrărilor pentru tot felul de motive, deși nu avea delegare din partea instituției, și potolindu-se doar după intervenția avocaților beneficiarilor.

Din cauza stării de tensiune, Borbely a dispus montarea de camere de supraveghere în sediu, acestea surprinzându-l rapid pe Bulzan cum le-a acoperit cu marker negru, ca să le „orbească”. Au fost repuse în funcțiune cu ajutorul Poliției, care l-a obligat pe vinovat să șteargă vopseaua și i-a aplicat o amendă de 3.000 lei conform Legii 61/1991, care sancționează încălcarea ordinii și liniștii publice. Poate așa se liniștește...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!