La fiecare 5 minute şi 27 de secunde, un român se mută din ţară, fenomen pregnant şi în Bihor. Statisticile arată că, în ultimii 25 de ani, 14.000 de bihoreni au luat drumul străinătăţii, iar cei mai mulţi dintre ei sunt astăzi în Italia, Spania sau SUA.

Primarul Ilie Bolojan şi-a propus să-i aducă acasă pe orădenii emigraţi. Profitând de faptul că mulţi dintre ei îşi petrec vacanţele aici, edilul vrea să organizeze special pentru ei seminarii prin care să-i convingă să devină antreprenori în oraşul natal. Deziderat care, însă, pare că va deveni greu realitate, pentru că mulţi dintre orădenii care au plecat nu găsesc motive serioase să vină acasă altfel decât în concediu...

Orădeni în cifre

Miercurea trecută, de Ziua Diasporei Româneşti, consilierul local Dacian Palladi (foto) a ţinut o prezentare în sala mare a Primăriei pe tema migraţiei românilor din ultimul sfert de veac. Palladi a citat date oficiale care arată că 5 milioane de români locuiesc azi în străinătate. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, agricultură, gospodării private cu angajaţi sau în servicii hoteliere şi restaurante, unde în medie sunt plătiţi cu 10 euro pe oră.

Printre străini s-au stabilit 13.990 de bihoreni, din care 8.673 orădeni. La fel ca şi ceilalţi români, ei câştigă în medie 19.200 euro pe an, iar datele statistice arată că 64% dintre ei economisc într-un an 8.000 euro. Un simplu calcul matematic arată că, în 12 luni, cei 5.500 de orădeni de afară pun deoparte 44 de milioane euro.

Investiţi aici!

Cum în Oradea doar directorii din multinaţionale câştigă 10 euro pe oră, adică salariul mediu al muncitorilor din străinătate, este lesne de înţeles că aceşti orădeni nu vor reveni acasă ca să îşi caute locuri de muncă. "Diaspora nu se întoarce ca angajat, ci revine ca angajator", a precizat Palladi.

Tocmai de aceea, primarul Ilie Bolojan (foto), prezent şi el la eveniment, a anunţat că şi-a propus să-i convingă pe orădenii de afară să investească acasă. Edilul vrea ca an de an, în luna august, când de regulă "stranierii" vin în vacanţă la Oradea, Primăria să organizeze special pentru ei atât concerte sau alte evenimente culturale, cât şi seminarii pe teme de business. "Este important să facă o investiţie aici şi nu în altă ţară", a spus Bolojan.

Ar veni, dar fără pile... 

Liviu Curta (foto) este unul dintre orădenii pe care Bolojan i-ar vrea acasă. Mutat de 15 ani în Ibiza, Spania, bărbatul are acolo o firmă de construcţii, înfiinţată după ani buni în care el însuşi a lucrat ca muncitor. Prezent şi el la prezentarea de la Primărie, antreprenorul a apreciat ideea edilului.

"Mulţi ar vrea să-şi crească aici copiii. Şi eu aş veni, dar am o nesiguranţă. Acolo am muncit din greu pentru banii pe care-i am şi nu am certitudinea că aici, dacă aş munci, aş câştiga la fel". Liviu este convins că multe din instituţiile româneşti caută motive ca să amendeze firmele, în loc să caute soluţii la problemele acestora, aşa că preferă să rămână "afară".

La fel crede şi Claudiu Monea, un orădean mutat de câţiva ani în Danemarca, unde lucrează ca zugrav şi nu se plânge deloc de cât câştigă. "Dacă vin în România să-mi încep o afacere, mă îngroapă rapid autorităţile cu taxe şi hârţogării", spune tânărul de 29 de ani.

În plus, mulţi dintre cei plecaţi sunt convinşi că în Oradea, ca-n toată România, şpaga şi pilele sunt obligatorii la fiecare pas, de la o banală consultaţie medicală la orice problemă birocratică, dar şi că aici fără a face parte dintr-un partid politic nu au nicio şansă de succes.

Paradoxuri de Oradea

"Expaţii" mai au, însă, un of. "Pe străzile Oradiei văd mai multe maşini luxoase decât în Ibiza", spune Liviu Curta. De ce se ţin orădenii atât de nealcoşi şi, în acelaşi timp, se plâng de salariile mici, i se pare de-a dreptul de neînţeles...

Numai dorul de casă, dorinţa unei familii reunite şi avântul pe care l-a luat Oradea în ultimii ani îi mai fac pe orădenii emigraţi să cadă pe gânduri. "De fiecare dată când vin acasă văd ceva nou construit. Centura şi pasajele supraterane arată super!", spune Andreea, o tânără mutată în Arabia Saudită. Ca şi ea cred şi alţii, care laudă şi Piaţa Unirii, dealul Ciuperca ori reamenajările din pieţele agroalimentare. Cine ştie, poate mai multe asemenea progrese i-ar convinge mai uşor...