În această vară, Oradea ar putea atinge o nouă performanţă turistică. Dacă Ministerul Turismului va da undă verde în acest sens, va deveni primul oraş românesc cu peste 150.000 de locuitori care are pe teritoriul său şi o staţiune turistică de interes naţional.
Concret, o parte din municipiu ar urma să primească acest statut, ceea ce va deschide noi oportunităţi în accesarea de fonduri pentru dezvoltarea turistică, atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru investitorii privaţi. Spre avantajul turiştilor şi al localnicilor, deopotrivă...
Un sfert din oraş
Dacă unirea cu Băile Felix şi Băile 1 Mai n-a reuşit, Oradea îşi face propria staţiune! Primarul Ilie Bolojan (foto) a anunţat recent că în luna iunie municipiul ar putea primi de la Ministerul Turismului titlul de staţiune turistică de interes naţional.
"Am depus documentaţia la Minister, am avut o vizită în teren a experţilor Ministerului, iar în urma vizitei acestora, analizând toate condiţiile care decurg din acest statut, am stabilit o zonă din oraş care să fie declarată staţiune balneoclimaterică", a spus primarul Bolojan.
Viitoarea staţiune acoperă aproape 25% din teritoriul Oradiei şi este compusă din zona centrală, unde turiştii pot admira clădirile monument, dar şi zone verzi ori cu potenţial turistic. Basilica Romano-Catolică, Gara centrală, Dealul Ciuperca, strada Republicii, zona Universităţii, malurile Crişului din amonte de Podul Mareşal Prezan până în zona podului peste centură, în Rogerius, şi Ştrandul Ioşia vor fi toate pe teritoriul staţiunii.
Încă un aquapark!
Avantajele înfiinţării staţiunii în mijlocul oraşului sunt multiple. "În primul rând ne ajută pe noi, ca autoritate locală, deoarece vom avea posibilitatea de a accesa fonduri europene sau guvernamentale dedicate staţiunilor turistice. Aceste fonduri vor putea fi folosite pentru a mări spaţiile pietonale din oraş, pentru a crea noi parcuri şi, de fapt, a creşte atractivitatea turistică a zonei", explică Mihai Jurca (foto), directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.
O primă investiţie în staţiunea Oradea a fost deja anunţată de primar: o parte din Ştrandul Ioşia, pe latura dinspre terenurile de tenis, va fi transformată în aquapark, al doilea din oraş. Noul complex va avea o zonă SPA, piscine pentru adulţi, deci fără tobogane, şi alte facilităţi moderne. "Partea de ştrand clasic, aşa cum o ştim, va rămâne în funcţiune, va fi reabilitată, pusă la punct, dar vor fi două zone de ştrand diferite", a explicat primarul. Cât anume va costa investiţia şi când vor începe lucrările este, deocamdată, prematur de estimat.
În plus, şansa accesării de fonduri europene, rezervate exclusiv acestor zone, o vor avea operatorii economici privaţi. De pildă, în actualul Program Operaţional Regional, hotelurile sau pensiunile pot atrage bani pentru construcţii, dotări, modernizări.
Pe drumul celebrităţii
Un alt avantaj important al înfiinţării staţiunii este notorietatea pe care o va căpăta Oradea. "O staţiune turistică de interes naţional este inclusă în toate materialele de promovare ale Ministerului Turismului şi are, astfel, o expunere mult mai mare", spune Jurca.
În plus, turiştii vor beneficia şi de un alt avantaj, deoarece vor găsi în Oradea servicii de calitate înaltă. "În staţiuni, orice unitate de cazare trebuie să fie acreditată, ceea ce înseamnă că îndeplineşte anumite standarde", mai zice şeful APTOR. Mulţumiţi de hotelurile şi pensiunile care i-au găzduit, turiştii vor reveni şi vor spune despre Oradea şi altora.
În prezent, în România sunt 47 staţiuni turistice de interes naţional, listă pe care din Bihor se regăsesc doar Băile Felix. Şi Băile 1 Mai, Stâna de Vale şi Tinca sunt staţiuni, dar numai de interes local.
Majoritatea staţiunilor de interes naţional sunt localităţi mici din zone montane sau de pe Litoral, excepţie făcând oraşul Piatra Neamţ, care are la rându-i acest statut. Dacă şi Oradea îl va obţine, va fi primul oraş mare din România, cu o populaţie de peste 150.000 locuitori, care este totodată şi staţiune turistică. Un nou motiv de fală, dar şi de profit, pentru orădeni...