Filarmonica Oradea a lansat o „Invitație la dans” iubitorilor de muzică cu tematică dansantă și de amuzament, în interpretarea orchestrei conduse de dirijorul Cristian Sandu, joi seara, de la ora 20, în sala Enescu-Bartók a instituției. Concertul face parte din stagiunea estivală INITIO 22.

Prima piesă din program este Air on G de Johann Sebastian Bach, urmată de Divertisment in D, KV 136 de Wolfgang Amadeus Mozart, o piesă de amuzament. Serenada pentru coarde este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Antonín Dvořák, care are un stil cantabil, un vals lent, un fragment umoristic, o parte lirică și un final exuberant.

Seara se va încheia cu Dansuri populare românești de Belá Bartok, care, cercetând și promovând folclorul, a compus lucrarea de față, cumulând 6 piese de dans din Transilvania, cântate în mod normal la fluier de către ciobani. Inițial lucrarea a fost dedicată pianului, varianta pentru orchestră mică fiind scrisă ulterior. Cele 6 piese care compun ciclul bartokian sunt: Jocul cu bâtă, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga Românească și Mărunțel.

Dirijorul Cristian Sandu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 și-a făcut debutul profesional la Opera Națională Română Cluj. Acesta este specializat în analiză muzicală, muzicologie, dirijat coral și dirijat de orchestră. Afirmarea sa internațională a fost recunoscută odată cu câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră Jeunesses Musicales București, 2010. Cristian Sandu este lector în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, este dirijorul orchestrei Antonin Ciolan și colaborează cu orchestrele operelor și filarmonicilor din România și din alte țări.

Biletele, cu prețuri între 5 și 30 lei, pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii din strada Moscovei nr. 5 sau online, de pe platforma bilete.ro.

Inițial, concertul trebuia să aibă loc la Palatul Baroc, însă din motive organizatorice a fost mutat până la urmă în sala Enescu-Bartók.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!