Oradea va avea o nouă stradă dedicată pietonilor. Primăria pregăteşte un proiect pentru extinderea zonei pietonale, în cadrul căruia ar urma să fie realizat un aşa-numit coridor de mobilitate, care va lega cartierul Rogerius de zona fostei fabrici Înfrăţirea.

"Va exista o legătură pentru pietoni şi biciclişti între zona străzii Alumina şi amplasamentul Înfrăţirea, care s-a dezvoltat mult, cu zona comercială şi de blocuri. Se vor construi şi birouri acolo", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Lung de 470 metri, acest coridor va presupune şi un pod pietonal peste Crişul Repede, de 110 metri, ce va fi construit între podurile Carol şi Decebal, în preajma actualei insuliţe de pe râu. De pe acest pod, pietonii şi cicliştii vor trece pe o pasarelă supraterană, ridicată peste strada Splaiul Crişanei, iar apoi vor coborî în zona Colegiului Mihai Viteazul. De acolo, între străzile Poieniţei şi Brâncoveanu şi până la Tudor Vladimirescu se va amenaja un culoar pietonal.

"Între străzile Poieniţei şi Brâncoveanu va trebui să expropriem două case, ca să facem această străpungere pietonală nouă. Între Brâncoveanu şi Vladimirescu sunt proprietăţile oraşului, iar strada va trece şi prin parcarea din curtea Colegiului Vuia", a mai precizat primarul Oradiei.

Proiectul va fi finanţat prin fonduri europene, dar deocamdată este în fază de studiu de fezabilitate, astfel că nu se cunoaşte valoarea sa.


Ce părere aveţi despre proiectul coridorului pietonal pe care Primăria vrea să îl facă între strada Aluminei şi zona Înfrăţirea?

Este o tâmpenie. De ce să faci exproprieri ca să ajungi la nişte centre comerciale? Mai ales că există atâtea mijloace de transport public în zonă.

Victoria Gheorghiu

Este un proiect foarte bun. Cât mai multe poduri înseamnă fluidizare. Dar să fie despăgubiţi corect proprietarii expropriaţi pentru aceste lucrări.

Horia Popa

Cei din Rogerius să ia tramvaiul ca să meargă la Prima. Opriţi-l pe primar până nu este prea târziu. Va demola şi blocuri, că aşa vor el şi acoliţii lui.

Raul

Nimic împotriva construcţiei de poduri, dar Crişul se distruge din ce în ce mai tare. Tot ce se construieşte din beton pe mal diminuează fauna.

Paul Iancu

În locul acestui proiect, mai bine s-ar mai face un parc sau alte investiţii în spaţiile verzi. Pe jos putem ajunge oricum în această zonă.

Loredana

Nu sunt de acord, se va distruge fauna şi flora din Crişul Repede şi mai rău decât este deja. Păcat că nu ne gândim deloc la aceste aspecte.

Silviu Pop