Cea de-a cincea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea a fost deschisă, miercuri, la prânz, în Piaţa Unirii, în cadrul unei scurte ceremonii la care au participat primarul Ilie Bolojan, directorul general al Radio România, Georgică Severin, şi istoricul Sorin Şipoş, preşedintele de onoare al târgului de anul acesta.
În discursul său, Ilie Bolojan le-a mulţumit organizatorilor de la Radio România pentru că aduc, pentru a cincea oară, târgul Gaudeamus la Oradea şi le-a transmis orădenilor care iubesc lectura să viziteze pavilionul din Piaţa Unirii.
De asemenea, reprezentanţii radioului public au mulţumit administraţiei locale, singura din ţară care se implică, atât financiar cât şi logistic, în organizarea evenimentului.
În pavilionul Gaudeamus au fost amenajate 46 de standuri la care sunt prezenţi 60 de expozanţi, între care edituri precum Humanitas, Nemira, Editura Trei, Şcoala Ardeleană, Polirom, Fischer International şi Curtea Veche Publishing.
La ediţia de anul acesta a fost amenajat şi un stand dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918, cu volume precum "În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia, "Parlamentul în pribegie", de Grigore Procopiu, "O scurtă istorie ilustrată a românilor", de Neagu Djuvara, "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri", editată de Bogdan Bucur, "Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova", "Campania Armatei a IX-a împotriva românilor şi ruşilor 1916-1917", respectiv "Tezaurul României de la Moscova", de Marian Voicu.
La acelaşi stand poate fi citită Declaraţia de autodeterminare de la Oradea, semnată pe 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr.
Şi la ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus sunt expuse mii de volume, dar şi CD-uri şi albume muzicale, respectiv jocuri de societate şi de dezvoltare.
Editura Şcoala Ardeleană a adus la Oradea mai multe cărţi ale preşedintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, între care şi "Istoria, adevărul şi miturile", cel mai râvnit volum la ediţia recentă a Târgului Gaudeamus de la Cluj-Napoca.
La editura Humanitas, printre noutăţi se numără "Două mături stau de vorbă", de Radu Paraschivescu, "Pământul negru. Holocaustul", de Timothy Snyder, şi "Cum am trecut prin comunism", de Lucian Boia.
Pe lângă romane şi cărţi istorice, de la Târgul Gaudeamus se pot cumpăra cărţi de dezvoltare personală, de parenting, cărţi dedicate întreţinerii grădinilor şi spaţiilor verzi, cărţi pentru copii, volume din literatura universală şi dicţionare.
De miercuri până sâmbătă, Târgul Gaudeamus va fi deschis între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15.