Reabilitată printr-un proiect cu fonduri transfrontaliere, Sinagoga Zion din strada Independenţei şi-a deschis porţile, duminică seară, pentru orice curios.

Evenimentul a fost marcat printr-un concert al trupei Keset Klezmer Band, care recent a reprezentant România la un festival din Buenos Aires. Sute de orădeni s-au adunat, astfel, în impozanta clădire, atât pentru a o admira, cât şi pentru a asculta formaţia comunităţii evreieşti din Oradea.

Bun-venit le-a urat şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, care a prezentat şi condiţiile în care sinagoga poate fi vizitată: de luni până vineri între orele 9 şi 17, sâmbăta şi duminica între orele 11 şi 18, contra unui bilet de intrare în valoare de 5 lei. Elevii, studenţii, pensionarii, persoanele cu handicap şi grupurile vor avea parte de o reducere de 2 lei.

Totodată, Sinagoga va putea găzdui evenimente private, contra unui tarif de 200 de lei. La evenimentele la care municipalitatea nu este partener, iar organizatorul solicită taxă de intrare, taxa urcă la 1.000 de lei pe zi.

Un mesaj de bun-venit le-a spus celor prezenţi şi liderul comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, care a spus că, după ce cofetăria Bacio Dolce, din vecinătatea sinagogii, va termina lucrările de amenajare din exterior, locul „va redeveni bijuteria de altădată”.

Koppelmann a mai subliniat că proiectul de reabilitare nu s-ar fi materializat dacă nu era „încăpăţânarea pozitivă” a primarului Ilie Bolojan, dar şi că, după ce a fost prezentată într-un cerc restrâns, în noiembrie 2015, la încheierea lucrărilor, iar acum publicului larg, va avea parte şi de o a treia inagurare, cea religioasă.

Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.

Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.

Reabilitarea a fost finanţată cu fonduri nerambursabile, printr-un proiect transfrontalier realizat de municipalitatea orădeană în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Debreţin.

Din valoarea totală a proiectului, de aproape 1,9 milioane euro, peste 1,5 milioane euro au revenit părţii române. Scopul proiectului a fost de transformare a sinagogii în sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte şi concerte.