Poliţiştii antifraudă au început, joi, o anchetă privind falimentul declarat peste noapte de agenţia Avenara Tours, care a lăsat zeci de turişti români în Grecia sau Bulgaria fără transport şi chiar sub cerul liber, după ce cazările le-au expirat.

"Poliţiştii Serviciului de Investigare a fraudelor s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări la respectiva agenţie de turism şi au luat totodată legătura cu turiştii", a declarat BIHOREANULUI subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Aduşi acasă

Cum se ştie, zeci de turişti care şi-au comandat vacanţa la această agenţie, între care o parte în Grecia, în Corfu, şi altă parte în Bulgaria, au aflat, joi, că nu mai au cu ce să se întoarcă din concedii. Deşi agenţia de turism a acumulat datorii vechi de câteva luni la Scorţe Trans, reprezentanţii firmei de transport iau în calcul să mergă după turiştii rămaşi prin străinătate pe cheltuiala proprie.

"În principiu, 80% vom merge după turiştii din Bulgaria, iar după cei din Grecia - 70%. O să rezolvăm această problemă, nu vrem ca firma noastră să fie mâzgălită de nişte oameni neserioşi, în care am avut încredere. Am crezut că putem lucra omeneşte cu ei, dar nu a fost aşa. Am luat deja legătura cu un avocat, avem multe probleme de rezolvat", a precizat Florin Scorţe, coordonator de transport şi totodată unul dintre proprietarii firmei Scorţe Trans.

Faliment rapid

Agenţia Avenara, care avea sediul pe bulevardul Magheru din Oradea, a închis uşa joi dimineaţă, afişând în vitrine o hârtie, în care anunţa, sec, că "începând din 28.08.2013, SC Avenara Tours a intrat în insolvenţă". "De acum înainte vă rog să contactaţi lichidatorul judiciar. Ne cerem scuze pentru problemele create". Din vitrine au fost luate broşurile publicitare, iar pe birouri se mai pot vedea doar elemente de birotică.

Contactat de BIHOREANUL, lichidatorul judiciar indicat în anunţ, Nicuşor Avramescu, a precizat că nu a fost încă desemnat de instanţă să gestioneze acest caz. El a menţionat totuşi că agenţia a cerut să intre direct în faliment ca urmare a situaţiei financiare precare, dar că aceasta are asigurare, inclusiv pentru repatrieri.

Lichidatorul a dat asigurări că, în urma unei discuţii cu hotelul din Grecia, cel puţin cele 15 persoane rămase în vacanţă aici vor fi aduse în ţară şi a spus că toţi cei care au de încasat sume de la agenţia falimentară, fie că e vorba de turişti care au plătit avansuri pentru excursii, fie că e vorba de alte firme care au bani de încasat, trebuie să se înscrie la masa credală.
Joi, pe la sediul din bulevardul Magheru al Avenara au trecut mai mulţi orădeni care aveau contractate vacanţe în destinaţii ca Tunisia sau chiar Mexic. Cu toţii erau nedumeriţi şi şocaţi de falimentul companiei. "Ne-au înşelat cu bună credinţă. Dacă ştiau că intră în faliment, trebuiau să nu ne ia banii de excursii", a spus o orădeancă.

Citiţi pe această temă şi articolul "Zeci de turişti orădeni, blocaţi în străinătate, după ce agenţia de turism prin care au mers a dat faliment!"