Cu doar câteva ore înainte de o nouă manifestare antiguvernamentală, Poliţia din Republica Moldova a anunţat că a dejucat un plan de destabilizare a țării și că reținut membri ai unei reţele "orchestrate de Moscova".

Autorităţile moldoveneşti au explicat că au acţionat după ce "au primit informaţii despre organizarea de către serviciile speciale ruseşti a unor acţiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstraţii".

''Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul „Mayin Sandu”, trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare. Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe. În urma acţiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a 10 grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa 10.000 de dolari per capita'', a anunțat, duminică, șeful Poliției Moldova, Viorel Cernăuţeanu, potrivit Agerpres.

Sâmbătă seară, au fost făcute mai multe percheziți în urma cărora 25 de bărbați au fost duși la declarații. La final, 7 dintre ei au fost reținuți.

Digi24.ro precizează că în operațiune ar fi implicați și mercenari Wagner, dar și persoane fără discernământ.

„Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”. „Pericolul destabilizator este continuu, când ne uităm la cifre, nu este vorba doar de 25 de persoane, este vorba de un număr mult mai mare”, a declarat șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

HotNews.ro amintește că purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a acuzat vineri Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin proteste, cu scopul de a instala un guvern mai favorabil cauzei sale, relatează presa internaţională.

Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova, a relatat agenția Reuters, citată de News.ro.

După cum se știe, începând din toamnă, în Capitala Republicii Moldova se desfășoară periodic proteste anti guvernamentale, inițiate de simpatizanții oligarhului pro-rus Ilhan Şor.

Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a. însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest, notează Agerpres.

Hotnews.ro mai notează că Mișcarea Scutul Poporului, în spatele căreia se află partidul lui Șor a cerut anterior simpatizanților săi să nu meargă astăzi la proteste „pentru evitarea riscurilor la care putem fi supuși fără cunoștința noastră atât din partea structurilor statului capturate, cât și din partea unor forțe necunoscute”.

Totuși, au ieșit sute de persoane în stradă. Protestul de duminică, scrie HotNews.ro, a început cu scandări de „Jos Maia Sandu”. 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost duși la secții de poliție, potrivit autorităților.

Întrebată, sâmbătă, dacă există risc de destabilizare la protestul de duminică, preşedinta Maia Sandu a declarat că „de fiecare dată există asemenea riscuri”, dar până acum instituţiile noastre au demonstrat că ştiu să ţină situaţia sub control. Am certitudinea că şi de acum încolo vor asigura ordinea publică”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!