Tinerii orădeni care se simt atraşi de o carieră militară se pot înscrie la şcolile specifice, care în această perioadă îşi aşteaptă pretendenţii la recrutare.

Pentru viitorii poliţişti

Cei care îşi doresc o carieră în Poliţie se pot înscrie la Academia Alexandru Ioan Cuza Bucureşti, unde la Facultatea de Poliţie sunt disponibile la specializarea Drept 14 locuri pentru bărbaţi şi 5 pentru femei, iar la Ordine şi siguranţă publică sunt 42 de locuri pentru bărbaţi, 5 pentru femei şi 3 pentru minorităţi. Termenul limită de înscriere este 22 iunie, iar cel pentru depunerea dosarului - 27 iunie.

Ca învăţământ postliceal, sunt disponibile câte 50 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina şi la Şcoala de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan Cluj Napoca, termenul limită pentru înscriere fiind 10 august, iar pentru depunerea dosarului - 24 august.

De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor recrutează candidaţi pentru instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi siguranţă naţională. La Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare sunt disponibile 4 locuri la specializarea Inginerie electronică şi Telecomunicaţii, respectiv 6 locuri la Calculatoare Sisteme Informatice pentru Apărare şi Securitate Naţională.

La Institutul Medico-Militar sunt disponibile 10 locuri la Medicină Generală, iar la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul se scot la concurs 5 locuri la specializarea Ştiinţe Militare, informaţii şi ordine publică. Termenul limită de înscriere şi pentru depunerea dosarelui este de 22 iunie.

Mai multe informaţii se pot obţine pe site-ul Poliţiei bihorene, http://bh.politiaromana.ro, iar înscrierile şi depunerea dosarelor de candidat se fac în zilele de marţi şi vineri, între orele 9 şi 13 la sediul Inspectoratului din Parcul Traian.

Şcolile de jandarmi

Şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean recrutează candidaţi. La Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti, Facultatea de Poliţie, arma Jandarmi, sunt 45 de locuri scoase la concurs, iar la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Grigore Alexandru Ghica Drăgăşani sunt 56 de locuri.

Viitorii jandarmi mai pot studia la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Petru Rareş Fălticeni (50 de locuri), la Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov - Managementul traficului aerian (12 locuri), la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu - Ştiinţe militare şi informaţii, Management economico-financiar (2 locuri), dar şi la Academia Tehnică Militară Bucureşti (14 locuri).

Candidaţii trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să cunoască limba română, să aibă capacitatea deplină de exerciţiu, să fie declaraţi "apt" din punct de vedere medical, fizic şi psihic (verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor), să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului 2012, să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat, să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate, să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni şi să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani.

Înscrierile se fac la sediul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor din Oradea, termenul limită pentru învăţământul universitar este de 22 iunie, iar pentru şcolile postliceale 10 august.

Învăţaţi să salveze vieţi

Cei care simt că pot fi salvatori se pot înscrie la şcolile ce-i pregătesc să lucreze în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

La concursul de admitere vor fi scoase 85 de locuri, din care 35 locuri la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti, Facultatea de Pompieri, cu o durată a studiilor de patru ani, şi 50 locuri subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Pavel Zăgănescu, Boldeşti, judeţul Prahova, durata studiilor fiind în acest caz de doi ani.

Cererile de participare şi înscriere la concursurile de admitere la Facultatea de Pompieri se primesc la sediul ISU Crişana, până la data de 22 iunie, iar cele pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Pavel Zăgănescu Boldeşti, până la 10 august.