Pentru că în jurul a circa 100 de incinte cu deşeuri din Oradea se adună frecvent gunoaie, viceprimarul Arina Moş le-a cerut poliţiştilor locali să supravegheze intens toate ţarcurile şi să-i amendeze pe cei care abandonează deşeuri în afara recipientelor puse la dispoziţie de RER Vest.

Amenzi între 1.000 şi 2.000 lei

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea, agenţii vor demara marţi aceste monitorizări, în cadrul unei campanii intitulate "Zonele vulnerabile sub lupa Poliţiei Locale".

"Pe zona de curăţenie, întotdeauna e loc de mai bine. Există zone ale oraşului unde orădenii sunt extrem de disciplinaţi, înţeleg şi apreciază eforturile făcute de ani de zile de către administraţia publică locală, însă din păcate există şi zone vulnerabile, unde putem disciplina doar prin amenzi. În acest sens, încurajez Poliţia Locală Oradea să îşi facă treaba", a declarat viceprimarul Arina Moş, citată în comunicat.

Potrivit Regulamentului de salubritate a municipiului Oradea, amenzile pentru cei care aruncă ilegal gunoaie sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Sesizaţi problemele!

În Oradea sunt 800 de incinte destinate depozitării deşeurilor din cartierele de blocuri, iar la aproximativ o sută dintre acestea apar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deşeurilor.

Gunoaiele sunt abandonate clandestin fie de locatarii blocurilor, fie de proprietarii de case care nu au contracte de salubritate şi, astfel, îşi lasă mizeriile lângă pubelele asociaţiilor de proprietari. De asemenea, se mai întâmplă ca sistemele de închidere a incintelor să se defecteze, un motiv în plus ca gunoaiele să apară în jurul lor.

"Pentru oricare dintre aceste situaţii, locatarii sunt rugaţi să facă cât mai repede sesizări către Primăria Oradea, fie prin aplicaţia mobilă gratuită "Oradea City Report", fie direct la Dispeceratul Poliţiei Locale, la telefon 0259.969. De reţinut faptul că cetăţenii vor putea sesiza inclusiv eventualele defecţiuni ale sistemului de închidere a incintelor, care vor fi astfel remediate", a mai transmis Primăria.

Pentru a-i determina pe orădeni să încheie contracte de salubritate, Poliţia Locală a cerut operatorului de salubritate RER Vest situaţia contractelor active, respectiv a celor suspendate sau reziliate. Conform regulamentului de salubritate, toţi locuitorii oraşului sunt obligaţi să încheie un contract cu operatorul RER Vest.