Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a declanşat o anchetă la Poliţia Reşiţa după ce miercuri seara a apărut pe reţelele de socializare o filmare în care apar mai mulţi poliţişti, între care unul imobilizează un bărbat cu genunchiul pe gât.

Potrivit agenţiei de presă Mediafax, incidentul a avut loc pe 20 mai, cu cinci zile înainte de moartea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, căruia i-a fost aplicată aceeaşi metodă de imobilizare.

Scandal după un accident

În înregistrarea video realizată în Reşiţa apare la început un tânăr imobilizat la pământ, ţinut cu genunchiul pe gât de un bărbat masiv, îmbrăcat în civil, în timp ce un alt bărbat în civil şi un poliţist în uniformă îi puneau cătuşe. Un alt tânăr a fost culcat la pământ şi încătuşat câţiva metri mai încolo, de poliţişti în uniformă. Din mulţime se aud oameni care spun că tânărul nu a făcut nimic şi că "încerca să-i despartă pe ceilalţi doi".

Poliţia Română a dat joi un comunicat de presă, în care explică circumstanţele în care s-a produs incidentul, spunând că totul a început de la producerea unui accident rutier. 

"La data de 20 mai, pe raza municipiului Reşiţa s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unui poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin. La faţa locului au fost dirijate de urgenţă echipaje din cadrul Poliţiei Municipiului Reşiţa. Pe timpul efectuării cercetării la faţa locului a acestui eveniment rutier, a izbucnit un conflict spontan între două persoane aflate în mulţimea adunată lângă perimetrul accidentului. Având în vedere numărul mare de oameni strânşi la locul accidentului, pentru evitarea escaladării conflictului şi degenerării situaţiei, poliţiştii au acţionat imediat pentru imobilizarea persoanelor implicate în conflict. Acestea au fost îndepărtate din mulţime şi conduse la sediul poliţiei pentru luarea măsurilor legale. Totodată, Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin a dispus verificări interne cu privire la modul de intervenţie a poliţiştilor în acest caz, în funcţie de rezultatul acestora urmând a fi aplicate măsuri legale", se arată în comunicatul transmis de IGPR, citat de Digi24.ro. 

De asemenea se mai precizează şi că "la nivelul Poliţiei Române se manifestă toleranţă zero faţă de orice încălcare a legii". 

Conducerea IPJ Caraş-Severin a dispus verificări interne cu privire la modul de intervenţie a poliţiştilor în acest caz, în funcţie de rezultatul acestora urmând a fi aplicate măsuri legale.

Cazul George Floyd

Un bărbat de culoare, George Floyd, a murit pe 25 mai în Minneapolis, SUA, după ce poliţiştii care l-au reţinut pentru o presupusă infracţiune cu bani falşi l-au imobilizat cu o manevră asemănătoare.

George Floyd a murit sufocat după ce un poliţist, Derek Chauvin, a stat aproape 9 minute cu genunchiul pe gâtul său.

Incidentul din Minneapolis a fost scânteia care a aprins un val de proteste, multe dintre ele violente, pe tot teritoriul Statelor Unite.

Preşedintele Donald Trump a avut intenţia de a scoate armata pe străzi pentru a reprima protestele, dar s-a lovit de refuzul secretarului Apărării, Mark Esper.