Film de groază, miercuri seară, pe străzile Oradiei. Oraşul a vuit de sirene, după ce agentul de Poliţie Gabriel Cristian Venter şi-a împuşcat, cu arma de serviciu, tatăl şi mama, iar apoi şi-a zburat creierii în faţa blocului în care locuia amanta sa. Totul, pentru că părinţii nu erau de acord cu idila pe care o trăia cu femeia, care era căsătorită şi pe deasupra avea şi un copil.

BIHOREANUL a descoperit că, în realitate, poliţistul avea serioase deviaţii de comportament. Tânărul era dependent de aparate şi ajunsese chiar să fure bani de acasă pentru a juca la "păcănele". Vecinii spun că acumulase ură faţă de părinţi, pentru că aceştia nu-i acceptau să se mute cu amanta în casa lor şi îl ameninţau că nu îi vor mai plăti ratele la bancă...

Fiul morţii

05 gabriel venter.jpgGabriel Cristian Venter (foto) avea 33 de ani şi din 2009 până în urmă cu o lună lucrase ca agent de ordine publică în cadrul Poliţiei Oradea. În ultima perioadă era poliţist de proximitate. La evaluările de sfârşit de an, a primit mereu calificativul "bine" şi nu dădea semne că ar fi ceva în neregulă cu el. I-a şocat, însă, pe toţi colegii miercurea trecută, când s-a urcat în maşina personală chitit să-şi elimine întreaga familie...

Potrivit procurorilor, prima oară şi-a executat tatăl, pe Gavril (58 de ani), care era la 9 jumate seara de serviciu, ca paznic în zona Triajului din Gara Velenţa. L-a împuşcat de două ori în abdomen. Apoi s-a dus acasă, la apartamentul în care locuia împreună cu părinţii, pe strada Barierei, unde şi-a împuşcat şi mama, pe Mărioara (51 de ani), angajată la Plastor, direct în inimă. Gabriel şi-a sunat imediat şi sora, să vină acasă, "la mâncare", dar, fiindcă era ocupată, femeia a întârziat. Şi a scăpat!

Din cauza Puiuţei...

Cursa criminalului a continuat pe strada Seleuşului, spre locuinţa iubitei sale, Cristina, de lângă benzinăria Lukoil. A sunat-o din faţa blocului, spunându-i că şi-a omorât părinţii şi a rugat-o să coboare. Ea s-a temut, însă, şi şi-a anunţat soţul, să vină mai repede acasă, nu cumva Venter s-o omoare şi pe ea.

În câteva minute, amantul ei îşi zbura creierii în propria maşină, în stradă. Ca o ironie a sorţii, chiar rivalul său, Remus, adică soţul femeii, care se întorcea de la muncă, l-a găsit. Imaginile erau îngrozitoare, cu Gabi prăbuşit în maşină şi sângele lui prelingându-se de sub portieră...

Anchetatorii cred că ar fi vrut s-o omoare şi pe Cristina. "Presupun că a vrut să o ucidă şi pe iubita sa. Mă încredinţează faptul că am găsit într-un caiet de pregătire profesională menţiunea "Pentru că nu au crezut că o iubesc pe Puiuţa". Aşa o alinta pe femeie. Probabil că voia să moară ca în Romeo şi Julieta", spune prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

Dependent şi agresiv

BIHOREANUL a aflat şi alte amănunte şocante despre poliţist, care arată că nu era defel un om integru. Ba dimpotrivă, cunoscuţii îl descriu ca un tip cu serioase probleme de comportament: îi plăcea alcoolul şi îl ştia tot cartierul că e dependent de "păcănele". "A bătut toate barurile cu aparate din Velenţa", povesteşte o vecină.

Ipoteza e întărită şi de un amic de-al tatălui criminalului. "Gabi (n.r. tatăl) era tare supărat pe băiat, că îşi mânca banii pe la aparate şi stătea în baruri. Ultima oară s-or certat pentru că băgase mâna în poşeta lui maică-sa şi i-o furat banii, ca să bage la aparate". Gavril îi povestise de mai multe ori nemulţumirea legată de relaţia poliţistului cu femeia măritată şi faptul că el şi soţia voiau să îl ţină din scurt. L-au şi ameninţat că, dacă nu îşi revine, nu-i vor da bani să îşi plătească ratele la maşină. Cu reducerile salariale, poliţistului nu-i mai ajungeau banii, iar părinţii îl ajutau mereu.

"A ajuns să îi urască pentru că voia să îşi aducă amanta acasă. Că doară Mărioara, mama lui, era gospodină bună, iar lui îi convenea să vină la toate gata. Părinţii nu erau de acord, că fata era măritată şi încă avea şi-un copil, aşa că i-au zis să se mute în chirie. Pe Mărioara a împuşcat-o în camera mare. Patru gloanţe a tras în ea, după care a încuiat uşa şi a plecat, făcând raliuri prin parcare. Vă daţi seama câtă ură!", explică o altă cunoştinţă.

Vecinii spun că Venter parcă o luase razna. Deşi un tip retras şi închis în sine, în ultima perioadă umbla mereu beat, iar acasă făcea scandal. La fel se întâmplase şi miercurea trecută.

Cine se aseamănă...

Ce-i drept, şi despre amantă oamenii zic că-i "poamă bună". Aceasta locuieşte cu chirie în blocul în faţa căruia s-a sinucis Gabriel, împreună cu soţul şi cu fiul de 12 ani. În timp ce unii vecini spun că într-adevăr tânăra ar fi vrut să divorţeze şi că nu poate nicicum să scape de soţ, un alcoolic care o mai bate, alţii zic că femeia obişnuia să se folosească de bărbaţi şi că uneori îi aducea pe-acasă chiar cu voia soţului. "Îşi bătea joc de poliţist. Io îl ştiam şi părea de treabă. Ea zicea că îl iubeşte, dar eu cred că îl ţinea numa' să-i plătească chiria", susţine unul dintre vecini.

De altfel, cunoscuţii spun că, dacă în urmă cu trei luni s-ar fi bătut pentru ea, într-un final poliţistul şi soţul femeii au devenit prieteni de pahar şi că Gabriel o vizita chiar şi când soţul ei era acasă. Zvonul este confirmat, în parte, de prim-procurorul Gavra. "Soţul ştia de idila lor şi sâmbătă (n.r. cu câteva zile înainte de producerea tragediei) s-au îmbătat împreună, la un bar".

A vrut să mă omoare!

BIHOREANUL a reuşit să stea de vorbă şi cu sora poliţistului, Ramona Venter.  "Nu este adevărat că prima oară l-a omorât pe taică-meu. Am fost sunată la ora 9 fără 5 de el. M-a chemat să stăm de vorbă, era el cu maică-mea. Pe ea a împuşcat-o prima", spune ea.

Tânăra n-a avut timp să conştientizeze ce s-a întâmplat, dar cert e că o va marca pe viaţă. E supărată, în schimb, că în jurul tragediei au apărut tot felul de variante neadevărate. "E o aberaţie că mi-a lăsat vreun mesaj de genul că îi pare rău".

Punând cap la cap evenimentele, Ramona crede că fratele ei a vrut s-o lichideze şi pe ea. "Asta a fost concluzia mea, că a vrut să mă omoare şi pe mine. Nici nu ştiu ce să spun. M-am gândit că a fost un semn de la Dumnezeu"...

Deraiat cu chipiu

Până una alta, povestea e departe de a fi descâlcită. Ciudat este că, în toţi anii aceştia, Venter a lucrat nestingherit şi a purtat armă, ca orice "om al legii", cazul ridicând serioase semne de întrebare referitoare la modul în care se face evaluarea psihologică a poliţiştilor, dar şi la eficienţa ei.

Încadrat la Poliţia de Frontieră în 2001, el a fost transferat în 2009 la Poliţia Oradea, ca agent de ordine publică, şi a fost testat psihologic în acelaşi an, fiind declarat apt. "Testele psihologice se fac în funcţie de specificul muncii poliţistului, cuprinzând întrebări de personalitate, logică, sunt peste 2.000 de întrebări la care trebuie să răspundă, plus un interviu cu psihologul IPJ. În cazul poliţistului de proximitate, testele se fac o dată la 3 ani", a explicat Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Cât pot acestea să releve dacă un individ este apt să poarte armă sau nu, se vede. Dar o altă întrebare care se pune este cum a rămas arma în posesia lui Venter după orele de program. Potrivit unor surse judiciare, el trebuia să îşi predea pistolul din dotare miercuri la ora 16, când urma să iasă din serviciu, la camera de armament, dar nu s-a mai întors la sediu. Acest fapt nu a trezit suspiciuni, de vreme ce poliţiştii mai obişnuiesc să întârzie la predarea armei dacă participă la acţiuni.

Solicitată să explice care este procedura şi dacă cineva răspunde pentru faptul că un anume poliţist nu predă pistolul, Dinu a declarat că "nu există prevăzut când trebuie să predai armamentul de serviciu, ci este specificat doar că poliţistul în general, şi poliţistul de proximitate, are dreptul la armament de serviciu". "Pistolul se ridică pe bază de tichet, personalizat, pe care scrie exact arma, seria, câte gloanţe ai în momentul în care o ridici arma, şi la fel se depune. Nu poţi să primeşti arma dacă nu ai tichet", afirmă Dinu.

Oricum, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, chestorul bihorean Liviu Popa, a trimis la Oradea încă de a doua zi Corpul de Control, care i-a băgat în sperieţi pe angajaţii Poliţiei orădene. Ancheta desfăşurată joi a fost drastică, fiind audiaţi toţi şefii, dar şi poliţiştii care erau de serviciu la camera de armament, concluziile raportului urmând să fie stabilite în curând. Oricât de curând, oricum prea târziu...


RĂSCUMPĂRAT DE SORĂ
Nu i-au vrut inima!

05 Nina si Andrei.jpgCrimele poliţistului au fost "răscumpărate" de sora acestuia, Ramona, care, angajată la Spitalul Judeţean fiind, a înţeles că tragedia familiei sale poate salva alte vieţi şi a decis să îi doneze organele. Deşi ea şi-a dat acordul pentru prelevarea cordului, ficatului, rinichilor, corneei, ţesuturilor şi tegumentelor, inima nu a putut fi prelevată, medicii motivând că "nu s-a găsit un receptor compatibil". Operaţia de prelevare s-a desfăşurat în noaptea de joi spre vineri, cu medici din Bucureşti, Cluj şi Oradea.

Vieţile a trei oameni au fost salvate, prin donarea ficatului şi a rinichilor, iar a altor şase - îmbunătăţite, prin donaţia corneei, tendoanelor şi ţesuturilor. Ficatul poliţistului a ajuns la un bărbat de 57 de ani, din Teleorman, care suferea de ciroză. Rinichii au fost transplantaţi, vineri, la Cluj, unui adolescent de 17 ani, Andrei Ratcu din Bucureşti, şi unei femei de 34 de ani, Nina Radu, din Medgidia (amândoi în foto). "Nu mă deranjează că rinichiul este de la un criminal. Mulţumesc familiei acestuia", a spus tânărul de 17 ani.