Poliţiştii rutieri, cei de prevenire, însoțiți de jandarmi şi de agenţi de frontieră au "descins" joi pe Calea Borşului, dar conducătorii auto nu au avut de ce să-şi facă griji. De data aceasta, oamenii legii au mers doar pentru a discuta cu şoferii pe tema prevenirii accidentelor, invitându-i cu această ocazie şi la un pahar de ceai cald sau cafea.

Provocarea ultimilor kilometri

Acţiunea de joi, desfăşurată în zona Parcului Industrial I, a fost organizată în contextul în care în această perioadă, a sărbătorilor, românii se întorc în număr mare în ţară, iar punctul de trecere a frontierei Borş este foarte aglomerat.

"Un ceai cald, o cafea sunt bine-venite după ce au condus mii de kilometri. Din experienţa noastră, ultimii kilometri sunt cei mai grei pentru ei, pentru că nerăbdarea de a ajunge acasă şi emoţia întâlnirii cu cei dragi îi fac uneori să încalce anumite reguli. Aceste încălcări ale legislaţiei pot duce, din nefericire, la producerea accidentelor rutiere care pot curma vieţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, comisarul şef Ioana Indrieş de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Misiunea inedită a început după ora 10, când un echipaj de poliţişti rutieri, aflaţi în zona unui sens giratoriu, i-au oprit şi invitat pe conducătorii auto şi pe familiile lor, la un pahar de ceai cald şi cafea.

Cei care acceptau erau îndrumaţi apoi spre o parcare, unde alţi agenţi rutieri, de prevenire, jandarmi bihoreni şi de frontieră i-au așteptat cu băutură, dulciuri, pliante informative şi ursuleţi pentru cei mici.

Lăudaţi de stranieri

"Ştim că abia aşteptaţi să ajungeţi acasă, dar vă recomandăm să faceţi pauze, să vă odihniţi şi să conduceţi prudent pentru a vă proteja vieţile", le-a spus Ioana Indrieş unor tineri întorşi din Germania care mergeau la Cluj Napoca (foto)

Sfaturile şi cadourile poliţiştilor au fost pe gustul călătorilor.

"De când ne-am mutat în Austria, acum 6 ani, venim de două ori pe an în ţară, vara şi iarna. Dar niciodată nu am fost primiţi aşa. Am fost surprinşi. Chiar ne-a prins bine pauza, am călătorit deja 1.200 de kilometri şi mai avem ceva până în Târgu Mureş", a povestit, pentru BIHOREANUL, Bankö Melania, care s-a întors acasă de Crăciun împreună cu soţul şi cei trei copii ai săi.

De invitaţia autorităţilor s-au bucurat şi şoferii profesionişti, care circulă zeci de kilometri în fiecare zi prin ţară şi străinătate. "Pe şosele, chiar şi colegii mei de breaslă se grăbesc şi uite aşa pot provoca accidente. Recomandările autorităţilor sunt bine-venite, pentru că aşa le mai reamintesc şoferilor că trebuie să aibă grijă de ei şi de ceilalţi participanţi în trafic", a spus Iurie Colesnic, un conducător auto cu experienţă, originar din Republica Moldova, care lucrează la H. Essers.

Acţiunea autorităților se desfăşoară în acelaşi loc pe tot parcursul zilei de joi, până la lăsarea serii.

Prima ediție a acestei campanii de prevenire a început în 2018, fiind demarată în premieră națională pe șosele din Bihor. 

Vezi imagini de la acțiunea inedită a autorităților. Video: Paul Lelea.


Pentru prevenirea producerii de accidente rutiere, poliţiştii bihoreni le recomandă participanţilor la trafic:

- să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;

- să reducă viteza de deplasare, mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora;

- să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire; 

- să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;

- să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

- să nu frâneze sau să nu vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;

- să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, polițiștii recomandă:

- Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;

- Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.