De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu alte instituţii şi asociaţii, au organizat acţiuni de conştientizare a publicului în privinţa acestui fenomen în cadrul campaniei de prevenire "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!".

Mai mulţi poliţişti au ieşit, vineri, în centrul oraşului, au împărţit pliante şi le-au vorbit trecătorilor despre cum pot fi semnalate astfel de cazuri şi cine poate acorda ajutor victimelor. Poliţiştii au creat un stand în zona Oradea Plaza, unde trecătorii au putut vedea şi expoziţia de desene cu mesaje sugestive "Aripi Frânte", realizată de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonaţi de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu şi Cornelia Tuduc.

"Poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au discutat cu cetăţenii despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin victimelor acestui fenomen, atrăgând atenţia asupra faptului că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat şi să reclame violenţele suferite", a transmis comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

Totodată, la standul pe care poliţiştii bihoreni şi partenerii de program l-au amenajat pe platroul din faţa centrului comercial, cetăţenii au avut posibilitatea de a-şi exprima, la rândul lor, prin mesaje, susţinerea pentru victimele fenomenului violenţei domestice.

În această perioadă, în cadrul aceleiaşi campanii, se desfăşoară diverse acţiuni în oraş, în special cu elevi, pe tematica violenţei asupra femeilor. De altfel, tot vineri, în Piaţa Unirii, elevii Liceului Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu" au distribuit mesaje cu caracter preventiv create chiar de copii, sub forma unor felicitări sau fluturaşi.

Astfel de acţiuni au fost realizate şi de elevii Liceului Teoretic German "Friedrich Schiller", Liceului cu Program Sportiv "Bihorul", de cei ai Şcolii Gimnaziale nr.11 şi de elevii Şcolii Gimnaziale nr.16 din Oradea, care au distribuit fluturaşi cu mesaje preventive, în proximitatea instituţiilor şcolare respective.

Manifestările menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia sunt organizate în Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi Asociaţia "Lampas", în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia "Smiles" şi Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Şincai".