În contextul dezbaterilor în urma faptului că CCR a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care în România au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare pe perioada stării de urgenţă, premierul Ludovic Orban a anunţat joi că amenzile pentru neresectarea OM au revenit la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă care a mărit valoarea acestora, OUG declarată neconstituţională de CCR. Astfel, poliţiştii dau în continuare amenzi, numai că valoarea iniţială a amenzilor era cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei.

"Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă. Dacă a fost declarat neconstituţional un articol, declararea ca neconstituţional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea şi motivarea vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele legale", a declarat premierul, potrivit Digi24.

Conform sursei citate, prim-ministrul a mai precizat că Executivul va face o analiză pentru a vedea dacă se impune un act normativ pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendaţi în baza OUG declarată neconstituţională de CCR. "Vom face o analiză a situaţiei plăţii încasării amenzilor şi, în funcţie de asta, vom lua decizia dacă luăm în calcul o amnistie", a declarat premierul.

Legat de decizia CCR, Orban a declarat că este "împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care nu au respectat regulie, dată în disprețul milioanelor care au respectat regulile şi au contribuit la menţinerea în limite rezonabile a răspândirii coronaviruslui", a spus el.

După cum se ştie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, comparativ cu valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Ieșim sau nu din localitate după 15 mai?

Declaraţiile lui Ludovic Orban au fost făcute în contextul vizitei pe care acesta făcut-o la Uzina Ford Craiova.

Cu același prilej, premierul a declarat că motivele pentru care se va permite părăsirea localităţii nu sunt încă stabilite, iar o decizie se va lua de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cel mai probabil, în ultima zi a stării de urgenţă. "Motivele pentru care se va permite părăsirea localităţi nu sunt încă stabilite în forma finală, pentru că evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare şi când o să finalizăm evaluarea, cu siguranţă vom anunţa aceste măsuri. Decizia se va lua de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă printr-o hotărâre după declararea stării de alertă. Sigur, decizia se va lua, cel mai probabil, în ultima zi în care ne vom afla în starea de urgenţă care a fost instituită prin decretul preşedintelui aprobat de Parlament", le-a declarat Ludovic Orban jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

Precizările vin după ce, miercuri seară, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că după data de 15 mai vor fi permise deplasările fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ.

"Au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv București care e foarte legat de Ilfov. Și se punea problema să discutăm despre zone metropolitane, lucru care nu se întâlnește numai în București și am decis... puteți să mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de domiciliu sau județ. Nu va exista o limită administrativă în cadrul căreia să vă puteți sau nu deplasa. Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, respectând regulile... în sensul în care să păstrați distanța socială.. să vă spălați des pe mâini și să faceți tot ceea ce ați făcut până acum", a spus Vela, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Rămâne de văzut, însă, care va fi decizia finală...