Cum în perioada următoare se prefigurează o creştere a numărului de persoane care tranzitează frontierele cu Ungaria, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a luat mai multe măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului prin graniţe şi le face câteva recomandări celor care pleacă în vacanţă.

Potrivit unui comunicat transmis de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea, s-a dispus suplimentarea personalului care controlează documentele şi creşterea numărului de artere de control în limita configuraţiei punctelor de frontieră.

De asemenea, ITPF Oradea anunţă "desfăşurarea unor acţiuni comune la nivel local cu structurile IPJ Bihor si Arad, în scopul asigurării unui climat de normalitate şi siguranţă civică în zona de competenţă".

Reprezentanţii ITPF Oradea amintesc că, în baza acordurilor bilaterale şi reglementărilor europene, controlul de frontieră se efectuează, în comun, cu autorităţile de frontieră din Ungaria.

"Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea alocă personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti alocaţi  de către Politia Ungară", se arată în informare.

De asemenea, pe teritoriul statului vecin sunt prevăzute în reglementări privind "camionstopul" în Ungaria, restricţii de circulaţie la sfârşit de săptămână, în zilele de sărbători  legale ale mijloacelor de transport marfă, cu masă totală maxim autorizată de peste 7,5 tone.

În perioada restricţiilor, şoferii automărfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate. După reluarea traficului se formează cozi la frontiere.

Vara trecută, din 1 iunie până pe 31 august, prin punctele de frontieră ale ITPF Oradea, de pe raza judeţelor Bihor şi Arad, au trecut aproximativ 4,3 milioane de persoane, dintre care circa 4 milioane cetăţeni UE, şi peste 1,6 milioane de mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera româno-ungară au fost Borş (1,5 milioane persoane) şi Nădlac II (1,7 milioane persoane).

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic  tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat şi o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare actualizaţi în timp real.