Poliţiştii de frontieră s-au pregătit pentru creşterea numărului de turişti români şi străini care vor tranzita graniţele în luna august, a anunţat vineri comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Pentru a evita cozile de la frontieră, s-a dispus suplimentarea personalului de la controlul documentelor şi, de asemenea, a numărului arterelor de control din punctele de frontieră. De asemenea, poliţiştii se vor concentra în continuare şi pe combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Printre măsurile luate se numără şi menţinerea în stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicaţii şi informatică respectiv pregătirea personalului din subordine în vederea asigurării intervenţiei rapide pentru rezolvarea situaţiilor deosebite şi fluidizarea traficului.

ITPF Oradea le aminteşte călătorilor că Poliţia de Frontieră are un număr unic de informare - 021.9590 - care funcţionează non-stop şi la care se pot obţine informaţii în legătură cu trecerea frontierelor, dar se şi pot semnala eventuale incidente petrecute în timpul controlului.

Totodată, ITPF Oradea se reaminteşte părinţilor cum pot călători cu minori în afara ţării. Copiii în vârstă de până la 14 ani pot să iasă din ţară doar cu paşaport, în timp ce minorii peste 14 ani pot călători şi în baza cărţii de identitate, în funcţie de statul de destinaţie. Legea nr. 248 / 2005 prevede că minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

În situaţia în care minorul călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi, la ieşirea din ţară, părintele însoţitor trebuie să prezinte o declaraţie notarială prin care celălalt părinte îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate. Declaraţia celuilalt părinte nu este necesară dacă părintele însoţitor face dovada că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că celălalt părinte a decedat.

Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, dacă însoţitorul face dovada în acest sens.

Dacă minorul călătoreşte cu o altă persoană fizică majoră, alta decât părinţii, aceasta din urmă trebuie să prezinte: declaraţie notarială a ambilor părinţi care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv; certificatul de cazier judiciar; documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane - dacă este cazul.