Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a solicitat oficial superiorilor de la București înlocuirea testelor antidrog AquilaScan, după ce aproape jumătate dintre șoferii testați pozitiv au avut rezultate false.

"Situaţia cu privire la numărul mare de rezultate negative a fost semnalată atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş - Serviciul Logistic, cât şi al I.G.P.R.- Direcţia Rutieră, solicitându-se înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă", a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, pentru ziare.com.

Sursa citată arată că, în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, în judeţul Maramureş au fost identificaţi în trafic 17 conducători de autovehicule care au ieşit pozitiv la efectuarea testelor pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive în salivă tip AquilaScan WDTP-10.

„În 8 cazuri din cele 17 rezultatele mostrelor biologice au indicat lipsa substanţelor psihoactive atât în sânge, cât şi în urină”, arată ziare.com.

Până la clarificarea situației, polițiștii rutieri de aici vor utiliza noul analizor de droguri Drager DugTest 5000, precum şi testele rapide pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive în salivă, acestea având un grad de precizie mult mai ridicat, mai spune sursa citată.

Și BIHOREANUL a abordat problema testelor cu rezultate false. Doar că în Bihor, așa cum ziarul nostru a arătat, situația e și mai gravă: bihorenii descoperiți pozitiv în trafic la testul antidrog așteaptă cu anii, având permisele suspendate, rezultatele analizelor de sânge care să confirme ori să infirme testarea sumară la fața locului, asta pentru că județul nu are un aparat de investigații toxicologice!

Un tânăr suspectat că a șofat drogat când l-a tamponat pe interlopul Romi Neguș a avut rezultat negativ la proba de urină, dar așteaptă de patru luni verdictul pentru analizele de sânge, singurul care l-ar putea „anula” pe cel al testului preliminar care l-a lăsat fără permis.

Detalii, în articolul „Anchete „suspendate”: Zeci de bihoreni stau fără permis de conducere fiindcă nu avem un aparat de investigații toxicologice!