Poliţiştii bihoreni le-au prezentat miercuri dimineaţa, în trafic, mai multor şoferi modificările legislative în domeniul rutier, în speţă faptul că serviciile de medicină legală vor trebui să elibereze rezultatele analizelor toxicologice pentru depistarea alcoolului ori drogurilor în termen de trei zile de la recoltarea probelor, iar, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, Poliţia le returnează şoferilor respectivi permisele reţinute.

La acţiunea de informare care a avut loc pe strada Armatei Române din Oradea au participat poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bihor. 

"Scopul acţiunii de astăzi este acela de a informa conducătorii de vehicule cu privire la modificările aduse codului rutier prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2024", a spus comisarul şef Adrian Cioară, şeful Serviciului Rutier Bihor.

Concret, comisarul şef Adrian Cioară (foto stânga) a explicat că noua ordonanţă stabileşte termenul de 72 de ore în care instituţiile medico-legale trebuie să elibereze buletinele de analize ale probelor biologice recoltate şoferilor, care să arate dacă şoferii care au refuzat testarea sau au avut rezultate pozitive la etilotest sau drug-test au consumat alcool sau substanţe interzise.

Este vorba despre şoferii care pică testele rapide pentru depistarea alcoolului ori drogurilor în organism şi despre cei care refuză să se supună acestor teste în trafic. În ambele cazuri, şoferilor li se recoltează probe biologice de sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei substanţelor interzise. 

În situaţia în care după 72 de ore se eliberează un buletin de analize toxicologice negativ sau dacă acesta nu este gata în acest interval de timp, şoferului îi va fi restituit permisul, conform noii legi. 

"Dacă avem un buletin de analiză toxicologică negativ, conducătorului auto i se restituie permisul de conducere. De asemenea, dacă în 72 de ore de la momentul prelevării mostrelor biologice nu avem un buletin eliberat de instituţia medico-legală, i se restituie conducătorului auto permisul", a menţionat comisarul şef.

De asemenea, poliţiştii vor întocmi procese-verbale în care vor consemna opţiunile şoferilor privind modul de comunicare a rezultatelor analizelor, adică prin e-mail sau telefon, precum şi metoda de restituire a permisului. 

"Şoferii pot opta pentru a-şi ridica permisul de la Serviciul Rutier în rază căruia a fost constatată fapta, de la Serviciul Rutier care îl are în evidenţă sau poate solicita restituirea permisului de conducere prin serviciile poştale", a mai explicat comisarul şef Sorin Indrieş, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene - Serviciul Rutier Bihor.

Totodată, în cadrul acţiunii, poliţiştii au prezentat aparatele drugtest, etilometru (ambele marca Dräger) şi etilotest (Alchoolquant), fabricate în Germania şi folosite în timpul controalelor din trafic. "Sunt aparate de ultimă generaţie care la acest moment se pare că sunt gama de vârf. Ele sunt folosite atât de poliţiile din Europa, cât şi de cele din Statele Unite", a spus şeful Servicului Rutier Bihor. Întrebat ulterior de BIHOREANUL dacă, la nivelul judeţului Bihor, există vreo analiză care să indice rata de acurateţe a acestor teste, comisarul şef Adrian Cioară a spus că nu există o asemenea statistică, însă experienţa arată că acurateţea este mare.  

La nivel naţional, au existat discuţii în spaţiul public despre acurateţea unora dintre testele rapide folosite de poliţişti în trafic. 

Noile reglementări, care vizează în principal acest termen de trei zile de eliberare a rezultatelor, au intrat în vigoare pe 15 iulie, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei nr. 97/2024. Legislaţia a fost actualizată în acest fel în condiţiile în care, la nivel naţional, au existat cazuri în care şoferii au rămas fără permise pe perioade extinse din cauza lipsei rezultatelor analizelor toxicologice. 

Update: 

Un permis recuperat din șase 

Ulterior publicării acestei știri, miercuri seara, Poliția Bihor a transmis că dintr-un total de șase permise de conducere reținute, în perioada 29 iunie - 17 iulie, pentru depistarea de substanțe psihoactive în organizăm, unul a fost restituit. 

”La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, pentru cei 6 șoferi testați pozitiv cu Drager5000, în perioada 29 iunie - prezent, au fost emise rezultatele de către Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor.

Dintre cei 6 șoferi, pentru 5 a fost confirmată de SJML Bihor prezența de substanțe psihoactive în organism, iar pentru un șofer, structura de medicină legală nu a identificat prezența substanțelor.

Prin urmare, rata de confirmare la probe, dintre șoferii testați pozitiv cu aparatul, este de aproximativ 85%.

Pentru șoferul cu rezultat negativ la SJML Bihor, Serviciul Rutier Bihor a restituit deja permisul de conducere”, au transmis reprezentanții Poliției Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!